in

Украјинска криза из дана у дан: Мисија Међународне агенције за атомску енергију упутила се ка Запорожју

Руска и украјинска страна данима размењују оптужбе за гранатирање највеће нуклеарне електране у Европи, која се налази на југу Украјине на левој обали Дњепра. Нуклеарка је од марта под контролом руских снага, а у њој ради украјинско особље.

Портпарол проруске администрације Запорошке области Владимир Рогов тврди да је пројектил који су испалиле украјинске снаге у понедељак пробио кров просторије специјалне зграде у оквиру комплекса нуклеарне електране Запорожје где се налази гориво за реактор.

Украјина је започела дуго очекивану контраофанзиву на југу земље, саопштила је у њена јужна војна команда, док проруски лидер Крима Сергеј Аксјонов тврди да изјаве које стижу из Кијева о офанзиви ка југу нису тачне и да су део украјинске пропаганде.

Председник Украјине Володимир Зеленски, обраћајући се путем видео-линка на 17. Бледском стратешком форуму, рекао је да ће Европа сносити последице уколико буде мирно посматрала руско “уништавање” Старог континента.

Зеленски тврди да је Русија вештачки направила енергетску кризу и кризу у прехрамбеној индустрији како би то “подмукло користила”.

Украјински председник је навео да је Донбас скоро уништен и разорен руским ударима, али и да Украјина није и неће заборавити ниједан свој град и ниједног свог човека.