in

Украјинска криза из дана у дан: Украјинске снаге грантирале село у Брјанској области; Стручњаци ИАЕА не иду никуда из Запорожја

Украјинска војска саопштила је синоћ да је извела нападе на руске позиције у региону око јужног града Енергодара, у близини нуклеарне електране у коју је дошла мисија Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јуче да руске снаге настављају да усмеравају напоре на успостављање пуне контроле над територијом Доњецке области и на то да задрже делове Харковске, Луганске, Доњецке, Запорошке, Херсонске и Николајевске области које су заузеле.

Руски председник Владимир Путин рекао је да је мисија Москве да “оконча рат који Кијев води против Донбаса и заштити себе”. Шеф руске дипломатије поручио да Москва неће уводити ЕУ реципрочне мере након што је Брисел укинуо визне олакшице за грађане Русије.

Заменик шефа руског Савета безбедности Дмитриј Медведев поручио је јуче да руског гаса у Европи “једноставно неће бити” ако Европска унија за њега наметне горњу границу цена.

9.10 – Бајден тражи од Конгреса још 11,7 милијарди долара за Украјину

Председник САД Џозеф Бајден тражиће од америчког Конгреса 11,7 милијарди долара финансијске подршке Украјини, док се у тој земљи настављају ратни сукоби са Русијом, саопштила је Бела кућа.

8.00 – Украјинске снаге грантирале село у Брјанској области

Са територије Украјине јутрос је отворена ватра на руско село Кистер, у Погарском округу, оштећена је инфраструктура и нема повређених, саопштио је гувернер Брјанске области Александар Богомаз.