in

Финска војно помаже Украјини са још 8,3 милиона евра; Британија обезбеђује Украјини подводне дронове

ХЕЛСИНКИ –

Финска ће донирати војну опрему у износу од 8,3 милиона евра Украјини, чиме је укупни износ донација Хелсинкија Кијеву порастао на 92,3 милиона евра од почетка руског напада, саопштио је данас портпарол министарства одбране Финске.

“Украјинска дефанзивна борба се наставља, и потреба за помоћи је и даље велика”, казао је министар одбране Финске Анти Каиконен.

Ројтерс наводи да министар из безбедносних разлога није прецизирао шта ће и када бити достављено Украјини.

Британија обезбеђује Украјини подводне дронове

Велика Британија ће украјинској војсци обезбедити шест подводних дронова за тражење мина, саопштила је данас прес-служба украјинског Генералштаба.

Према украјинској страни, ради се о лаким аутономним возилима дизајнираним за употребу у плиткој води, који ефикасно раде на дубини до 100 метара како би детектовали, локализовали и идентификовали мине помоћу сета сензора, преноси агенција РИА Новости.

“Да би се откриле руске мине у водама код обала Украјине, у земљу ће бити послато шест аутономних возила за тражење мина. Три ће бити обезбеђена из складишта Оружаних снага Велике Британије, а још три ће бити купљена”, навео је украјински Генералштаб у објави на Фејсбуку.