in

Цена гаса можда премаши 4.000 долара за 1.000 кубика

“Цена гаса редовно прелази 3.000 долара за 1.000 кубних метара. Ми у Гаспрому смо правили прогнозе цена за предстојећу зиму. На врхунцу максимума у сезони јесен-зима цена може да пређе 4.000 долара за хиљаду кубних метара”, рекао је Милер, преносе РИА Новости.

Цена гаса у Европи пала је на око 2.400 долара за 1.000 кубних метара, подаци су лондонске међународне берзе.

Прошле недеље тржишна цена гаса у Европи премашила је 3.000 долара за 1.000 кубних метара, први пут од почетка марта јер се очекивала обустава снабдевања Северним током на три дана од 31. августа због поправке једине преостале гасне компресорске јединице.

Компанија Гаспром је раније саопштила да је током 7,5 месеци 2022. смањила извоз гаса у земље ван Заједнице Независних Држава за 36,2 одсто на 78,5 милијарди кубних метара.

Од 27. јула гасовод Северни ток ради са 20 одсто капацитета због гашења неколико гасних турбина.

Једна од њих, коју је у Канади произвела компанија Сиеменс енерџи, послата је у Монтреал на поправку.

Због санкција Канаде Русији произвођач је у почетку одбио да врати ремонтовану опрему Немачкој, али после бројних захтева Берлина одлучено је да се турбина врати.

Гаспром је раније данас саопштио да је снабдевање руским гасом преко Северног тока у потпуности обустављено, јер почињу поправке на јединој преосталој пумпној јединица за гас у компресорској станици Портоваја.