in

Britanska kraljevska porodica uzela više od milijardu funti prihoda od imanja

Britanska kraljevska porodica uzela više od milijardu funti prihoda od imanja

Istragom, koju je sproveo Gardijan, utvrđena je skala prihoda kraljevske porodice od vojvodstava Lankaster i Kornvol, koja obuhvataju ogromne površine zemlje, imovine i drugih sadržaja, širom Engleske, preneo je Rojters.

Ta dva vojvodstva funkcionišu kao profesionalno vođene imperije nekretnina koje upravljaju delovima poljoprivrednog zemljišta, hotelima, srednjovekovnim zamkovima, kancelarijama, prodavnicama i nekim od vrhunskih luksuznih nekretnina u Londonu.

Oni takođe imaju značajne investicije, ali ne plaćaju porez na korporacije ili porez na kapitalnu dobit.

Računi vojvodstava, koji se čuvaju u parlamentarnim i državnim arhivima, otkrivaju kako su kraljica i njen prvorođeni sin, tada u svojstvu vojvode od Kornvola, imali koristi od ogromnog povećanja svojih prihoda od vojvodstava tokom njene sedmodecenijske vladavine.

Prošle godine njihov prihod u tom vojvodstvu iznosio je 41,8 miliona funti.

Prilagođavajući se inflaciji, par je dobio ekvivalent od više od 1,2 milijarde funti ukupnih prihoda od dva vojvodstva.

Profit od vojvodstva Lankaster, koje se sastoji od 18.481 hektara ruralne zemlje, prvenstveno na severu Engleske i Midlendsu, automatski prelazi na onoga ko je na prestolu.

Samo imanje je procenjeno na 652 miliona funti.

Vojvodstvo Kornvol, koje obuhvata 52.450 hektara i većim delom se nalazi na jugozapadu Engleske, vredi više od milijardu funti.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /