in

Цене нафте ојачале, Брент се тргује за 94 долара по барелу

Цена фјучерса нафте Брент (куповина за испоруку у наредном периоду по договореној фиксној цени) порасла је за 81 цент или за 1,3 посто, на 94,35 долара по барелу, према подацима са портала oilprice.com, који објављује цене у реалном времену.

Амерчка сирова нафта WTI је поскупела за 93 цента, односно за 1,0 проценат, на 92 долара за барел.

Упркос изјави француског председника Емануела Макрона да су председник САД-а Џо Бајден и руски председник Владимир Путин начелно пристали на састанак о украјинској кризи, цене нафте су поново кренуле узлазном путањом због страха од потенцијалног поремећаја испорука након саопштења Кремља да нема непосредних планова везаних за тај састанак.

Америчка берза је данас затворена због празника Дана председника.

Агенција Ројтерс наводи да је пораст цена „црног злата“ донекле био ограничен могућношћу повратка више од милион барела дневно иранске сирове нафте на тржиште, пошто се очекује укидање америчких санкција на ирански извоз тог енергента.

Портпарол иранског министарства спољних послова Саид Хатибзаде изјавио је данас да је постигнут „значајан напредак“ у преговорима између Вашингтона и Техерана о оживљавању иранског нуклеарног споразума из 2015, потврдивши изјаву једног високог званичника Европске уније који је у петак рекао да је постизање договора „врло, врло близу“.

Аналитичари кажу да је ситуација с понудом на тржишту и даље затегнута и да би било какво повећање испорука нафте било од помоћи, али да ће цене у блиској будућности и даље бити нестабилне јер је мало вероватно да ће се иранска нафта вратити на тржиште пре краја ове године.

„У случају да дође до руске инвазије (на Украјину), како последњих дана упозоравају САД и Велика Британија, фјучерси нафте Брент би могли да порасту изнад 100 долара по барелу, чак и ако буде постигнуг ирански нуклеарни споразум“, оценио је у белешци за клијенте аналитичар аустралијске Комонвелт банке, Вивек Дар.