in

Додик: Посланици ЕП показали да не знају шта се дешава у БиХ

БАЊАЛУКА –

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ставови Европског парламента о БиХ показују да европски парламентарци не знају шта се дешава у БиХ, да баратају погрешним информацијама и да се вероватно информишу из медија који већ месец дана, сваки дан, ексклузивно најављују рат у Украјини. Додик је истакао да је Европски парламент демонстрирао такав недостатак демократичности да се он први пут озбиљно запитао да ли европске вредности уопште постоје.

„Мени је отприлике суђено, а да ме нико ништа упитао није. Да нико није дошао у Републику Српску да види о чему се ради. И што је најгоре, нико од тих парламентараца који су дигли руку није погледао Устав БиХ, доступан на интернету, јер да јесте, нити би заузели ставове које су заузели, нити би се чуле квалификације које су се чуле“, рекао је Додик у изјави за Срну.

Додик се пита зар 504 озбиљна човека могу и помислити да се једна држава распада јер о њој критички говори један човек и да ли су озбиљни ако мисле да ће у БиХ процветати руже само ако уведу санкције било коме.

„Уместо да су се потрудили да разговарају са нама, одлучили су се да разговарају о нама. У таквим условима јасно је да и ставови парламента нису могли бити другачији. Уз све уважавање европских институција ја не мислим да одустанем од легалних и легитимних политичких активности у одбрани Републике Српске“, јасан је Додик.

Европски парламент је, како су пренели медији у региону, усвојио амандман уз годишњи извештај Одбора за спољне послове којим се позива Европски савет да уведе санкције српском члану Председништва БиХ Милораду Додику и његовим сарадницима.

ХДЗ-ови европарламентарци нису подржали позив за увођење санкција Додику.