in

Duda sa Zelenskim: Poljska radi na dobijanju dodatnih bezbednosnih garancija za Ukrajinu

Duda sa Zelenskim: Poljska radi na dobijanju dodatnih bezbednosnih garancija za Ukrajinu

“Danas pokušavamo da dobijemo za Ukrajinu na narednom samitu NATO u Vilnjusu… dodatne bezbednosne garancije koje ce ojačati vojni potencijal Ukrajine”, rekao je Duda na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, preneo je Rojters.

Duda je kazao da će Poljska poslati još četiri borbena aviona MIG-29 Ukrajini.

“Četiri MIG-29 iz naših zaliha su već prebačeni ukrajinskom ratnom vazduhoplovtsvu. Trenutno se prebacuju još četiri MIG-a”, istakao je on, prenele su RIA Novosti.

Duda je dodao da je Poljska spremna da isporuči još šest borbenih aviona.

“Očekujemo da bi uskoro mogli da budu prebačeni”, naglasio je on.

Zelenski je stigao u zvaničnu posetu Poljskoj, rekao je pomocnik predsednika Poljske, bliskog saveznika i suseda koji je podstakao zapadnu vojnu i političku podršku Kijevu, navela je britanska agencija.

Zelenski: Ukrajina će doneti odgovarajuće odluke u slučaju rizika od opkoljavanja u Bahmutu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je situacija u Bahmutu na istoku Ukrajine zaista teška i da ce “odgovarajuće odluke” biti donete ako tamošnje ukrajinske trupe budu u riziku da ih opkole ruske snage.

zelenski, duda, varsava, docek

Zelenski je na konferenciji za novinare u Poljskoj rekao da mu je najvažnije da zaštiti živote vojnika, preneo je Rojters.

On je istakao da Ukrajina želi da Poljska bude ključni partner u posleratnoj obnovi te zemlje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Poljsku, saopšteno je iz kabineta poljskog predsednika, prenosi Rojters.

Poseta, koju je ove nedelje najavila Poljska, ali je Kijev nije zvanično potvrdio, dolazi u trenutku kada Ukrajina planira da pokrene kontraofanzivu u narednim nedeljama ili mesecima kako bi povratila okupiranu teritoriju od Rusije na svom istoku i jugu, navodi britanska agencija.

Poljska je primila više od milion ukrajinskih izbeglica od napada Rusije na Ukrajinu pre 13 meseci, a kao članica NATO-a je takođe odigrala važnu ulogu u ubeđivanju drugih zapadnih sila da isporuče tenkove i drugo oružje Kijevu, navodi Rojters.

zelenski,, poljska,, poseta

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je u utorak da je Kijev zahvalan Poljskoj što je otvorila put za isporuke borbenih aviona MiG, a Pšidač je ranije ove nedelje rekao da su prvi MiG-ovi vec isporučeni Ukrajini.
Poljska je još saopštila da ce se razgovori za Zelenskim fokusirati na dešavanja na ukrajinskim linijama fronta, međunarodnu podršku i ekonomsku saradnju.

Tokom razgovora sa predsednikom Zelenskim svakako ćemo razgovarati o ukrajinskom žitu i drugim poljoprivrednim proizvodima, jer ne želimo da bilo kakva trgovina sa Ukrajinom destabilizuje naše tržište, izjavio je ranije Mateuš Moravjecki.

Početkom aprila pet istočnoevropskih zemalja pozvalo je Brisel da od njih kupuje žito iz humanitarnih razloga.
Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka navele su da je protok ukrajinskih žitarica smanjio cene njihovih domaćih proizvoda, dok su cene đubriva i energenata skočile.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /