in

ЕУ одбацила захтев Украјине за брже чланство у Унији, захтева од Москве прекид војне акције

У саопстењу након јучерашњих маратонских разговора у Версају, лидери ЕУ позивају се на Споразум о придруживању потписан са Украјином 2014. године и наводе да је задатак Европске комисије да изради мишљење о украјинској кандидатури за чланство у ЕУ „у складу са релавантним одредбама европског устава“.

„Очекујући ово и без одлагања, ми ћемо даље ојачати наше везе и продубити наше партнерство како бисмо подржали Украјину на њеном европском путу. Украјина припада нашој европској породици“, наводи се у заједничком саопштењу ЕУ лидера.

ЕУ 27 у Паризу су поновили став да Украјина као независна и суверена земља има право да бира своју судбину.

О томе да Украјина не може да рачуна на тражени убрзани процес приступања ЕУ, отворено су говорили холандски и белгијски премијери, Марк Руте и Александар де Кро.

„Нема сумње да Холандија стоју уз Украјину. Али нема такве ствари као што је убрзано приступање ЕУ. То не постоји“, поручио је Руте.

Де Кро подсећа да процес придруживања захтева „много реформи“ и да сви кораци у том процесу морају да буду имплементирани.

„У супротоном, земља ће ући неприпремљена у ЕУ“, каже Де Кро.

Белгијски премијер, након расправе о Украјини у Версају, додаје да би „било погрешно затворити врата Украјини“ и позива на учешће Кијева на „неким од европских састанака по одређеним темама“.

ЕУ захтева од Москве прекид војне акције, повлачење снага

Лидери ЕУ упутили су данас, са самита у Версају, захтев Москви да прекине војну акцију и одмах и безусловно повуче све снаге и војну опрему са територије целе Украјине.

Они су поздравили храброст народа Украјине у одбрани своје земље и поручили да су спреми да уведе нове санкције Русији и повећају помоћ Кијеву, укључујући и додатних 500 милиона евра за наоружање.

„Русија и њен саучесник Белорусија сносе пуну одговорност за овај агресорски рат и биће позвани на одговорност за своје злочине, укључујући и неселективно гађање цивила и цивилних објеката. У том погледу, поздрављамо одлуку тужиоца Међународног кривичног суда да отвори истрагу и позивамо да се обезбеди сигурност украјинских нуклеарних електрана уз помоћ Међународне агенције за атомску енергију“, наводи се у заједничком саопштењу лидера ЕУ.

У саопштењу, након јучерашњих маратонских разговора у Версају, лидери ЕУ 27 поручују да ће наставити да пружају политичку, финансијску, материјалну и хуманитарну подршку Украјини укључујући и помоћ у обнови демократске Украјине“ када престане руски напад.

ЕУ 27 наглашавају да избеглицама из Украјине нуде привремену заштиту на целој својој територији, а Русију позивају да обезбеди несметан хуманитарни приступ жртвама и интерно расељеним лицима у Украјини и омогући безбедан пролаз оним цивилима који желе да оду.

У закључку заједничког саопштења, ЕУ лидери кажу да „признају европске тежње Украјине“ и поручују да ће радити на „продубљивању партнерства како би подржали Украјину на њеном европском путу“.