in

ЕУ усвојила пакет санкција против Русије

Санкцијама су погођене и банке, сектор безбедности, а ограничен је приступ европском тржишту капитала.

Њима подлежу сви посланици Думе, а оне подразумевају забране путовања и замрзавање имовине.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је да су санкције само један део европског одговора на потезе Русије.

„Овај пакет санкција који су једногласно усвојиле државе чланице, заболеће Русију, и то ће болети много“, рекао је Борељ.

„Данас смо се договорили да уврстимо 351 представника руске Думе, који су гласањем прекршили међународно право и теритроријални интегритет и суверенитет Украјине, на нашу листу санкционисаних особа“, рекао је Борељ.

Он додаје да су се чланице ЕУ договориле да санкционишу и 27 особа и ентиета који подривају или прете украјинском интегритету, суверенитету и независности, међу којима су они који су доносили одлуке којима је прећено Украјини, ентитети који су их финансирали, они који су имали улогу у инвазији и дестабилизацији и они који су водили рат дезинформацијама против Украјине.

„Санкцијама циљамо и економске односе између ЕУ и два региона, као што смо урадили у случају Крима, како бисмо обезбедили да они који су одговорни заиста осете економске последице нелегалних и агресивних потеза“, каже Борељ.

Он додаје да усвојене санкције погађају и руску државу и Владу тако што им онемогућавају приступ финансијском тржишту и услугама ЕУ, чиме се лимитира финансирање њихове политике.

Пакет је, према речима Бореља, комплетиран одлуком Немачке да заустави рад гасовода Северни ток 2.

Борељ је упозорио да ће ЕУ, у зависности од развоја ситуације, проширити списак санкција против одговорних за украјинску кризу.