in

Европа: У Аустрији 22 одсто становника није вакцинисано

БЕЧ –

Око 22 одсто становника Аустрије тренутно није довољно вакцинисано против ковид-19, нити је прележало инфекцију.Према Статистичком заводу, у Аустрији 69 одсто становништва има важећи сертификат о вакцинацији, а удео излечених је девет одсто. Стопа вакцинације, како је истакао генерални директор Статистичког завода Тобиас Ман, зависи од нивоа образовања и посла.

„Стопа вакцинације код младих испод 25 до 64 године са високом школском спремом је на око 82 одсто, јасно виша него код особа са обавезним школским образовањем, где је стопа 69 одсто. Запослени у тој старосној групи са 76 одсто имају већу стопу вакцинације од незапослених где је она свега 71 проценат“, објаснио је он.

Што се тиче деце између пет и девет година, 18 одсто је до сада вакцинисано, али је 19 одсто прележало ковид19.

Код малишана од 10 до 14 година стопа вакцинације је 42 одсто, а удео излечених је око 20 одсто.

Најнижа стопа вакцинисаности је у грађевинарству са 68 одсто, али и пољопривреди са 70 одсто.

Занимљиво је да је стопа вакцинисаности, у коју су укључени и излечени, аустријских држављана је 72 одсто, а страних суграђана свега 55 процената.

Тако особе рођене у Чешкој, а које живе у Аустрији, имају највећу стопу вакцинисаности од 74 одсто, затим следе имигранти из Немачке И Авганистана са 73 одсто.

На другој страни најнижа стопа вакцинисаности је међу особама пореклом из Румуније са 48 одсто и Руске Федерације са 51 процентом.

Статистички завод објашњава да би узрок тако ниске стопе вакцинисаности могао бити у добијању вакцина које нису признате у Аустрији.