in

Европа: У Бугарској, Мађарској и Белгији неславни рекорди

Од последица коронавируса умрла је још 91 особа, а међу новоинфициранима доминира омикрон сој коронавируса, преноси Ројтерс.

У болницама је 5.259 ковид пацијената, од којих су 554 на интензивној нези.

У Бугарској је од почетка пандемије потврђено укупно више од 840.000 случајева инфекције, а умрле су 32.332 особе.

У Бугарској, која има око седам милиона становника, вакцинисано је мање од 30 одсто популације.

Влада је више пута апеловала на грађане да се вакцинишу, како би били избегнути притисак на здравствени систем и увођење оштријих противепидемијских мера.

У Мађарској рекордан број новозаражених корона вирусом

У Мађарској је данас потврђен рекордан дневни број новозаражених корона вирусом – 14.890, а од последица КОВИД-19 преминуло је 85 пацијената, објављено је на сајту koronavirus.gov.hu.

Број активних случајева инфекције повећан је на 147.573, а на болничком лечењу је 2.645 ковид пацијената, од којих је 208 на респиратору.

Влада је саопштила да се варијанта корона вируса омикрон „снажно шири“, али да се озбиљни симптоми могу избећи ако грађани приме бустер дозу вакцине, преноси Ројтерс.

Словенија: Нови рекорд броја заражених, Виндишар: Најгоре тек следи

У Словенији је у последња 24 часа потврђено чак 12.286 нових случајева корона вируса, што је апсолутни дневни рекорд од почетка пандемије.

Чак 63,2 одсто тестираних узорака било је позитивно, преноси агенција СТА.

Претходно је највећи број новозаражених био потврђен у понедељак – 8.681.

Лабораторије су преплављене и не могу да стигну да анализирају све узорке у истом дану. У понедељак је више од 8.000 узорака стигло на анализу у Институт за микробиологију и имунологију, а 2.300 је остављено за наредни дан.

Како је за Словеначку телевизију изјавио државни секретар у Министарству здравља Франц Виндишар, траже се додатни капацитети у Словенији и иностранству како би до краја овог таласа епидемије било обезбеђено довољно PCR тестова и њихова обрада за све којима је тестирање „заиста потребно“.

Виндишар је оценио да се врх садашњег таласа изазваног омикрон варијантом може оцекивати идуће седмице.

У Француској скоро пола милиона новозаражених

У Француској је потврђено 464.769 нових случајева COVID-19, што је највише од почетка пандемије.

Према званичним подацима, број смртних случајева од корона вируса у болницама повећан је за 288 – 100.339, пренео је Ројтерс.

У Белгији скоро 30 000 заражених дневно, ипак тихи оптимизам

У Белгији се у последњих седам дана у просеку дневно бележи 28.000 нових случајева инфекцине Ковид-19 што је за 27 процената више у односу на другу недељу јануара.

И поред великих бројева инфицираних, белгијски вирусолози указују на ограничен утицај доминантне омикрон варијанте вируса када је реч о хоспитализацијама и тешким облицима болести, што је, како кажу, разлог за тихи оптимизам.

Током претходне недеље број новозаражених у Белгији на дневном нивоу у неким данима прелазио је и 30 хиљада, а у просеку дневно од последица инфекције премине 20 људи.

Белгијски лекари наводе да је и поред великог таласа заразе Омикрон сојем вируса притисак на болнице и даље стабилан, а да је већина пацијената на интензивној нези заражена Делта сојем.

Вирусолог Марк Ван Ранст оцењује да се епидемија Ковид-19 полако креће ка нечему што је ближе грипу што би довело до третирања корона вруса као ендемске болести.

Пред састанка Консултативног комитета, који би у петак требало да разматра тренутну епидемиошку ситуацију, белгијски лекари поручују да је на политичарима да доносе одлуке, али упозоравају да треба бити опрезан још неко време пре него што се крене у релаксацију постојећих мера.