in

Европа: Више од половине Европљана заразиће се омикроном

“Данас можемо рећи да је још један тужан дан, али нарочито зато што смо прешли ниво од 100.000 смртних случајева од ковида”, изјавио је Њеђелски за приватну ТВН 24.

СЗО: Више од половине Европљана заразиће се омикроном

Више од половине популације Европе ће, како се очекује, бити заражено омикрон сојем корона вируса у наредних шест до осам недеља, изјавио је данас директор Светске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге, који је рекао да је омикрон сој регистрован у 50 од 53 земаља Европе и централне Азија, као и да је брзо постао доминантан на западу Европе и да се сада шири на Западном Балкану.

„У Европи је забележено више од седам милиона новопријављених случајева ковида-19 у првој недељи 2022. године, што се више него удвостручило у периоду од две недеље”, изјавио је Клуге на конференцији за новинаре.

„Овим темпом, Институт за здравствене статистике и евалуацију предвиђа да ће више од 50 одсто становништва у региону бити заражено омикроном у наредних шест до осам недеља”, упозорио је Клуге.

Он је истакао да је омикрон сој постао доминантан, и да је у борби против ширења неопходно користити све расположиве инструменте.

Према његовим речима, 26 земаља је саопштило да више од један одсто популације сваке недеље обољева од ковид-19.

Клуге је рекао да, у актуелној ситуацији, школе треба да буду установе које би се последње затвориле, и прве отвориле.

Казао је да је, због брзог ширења омикрона, неопходно проветравање, повећање хигијенских мера, као и ношење маски вишег нивоа зашите.

Указао је да драматични растући број инфицираних може довести до тога да неће бити наставника, а у здравству медицинског особља.

Због тога, каже, овај сој је велики изазов, услед чега је неопходно фокусирати се на то да се ширење држи под контролом.

Истакао је да је приоритет заштита ризичних група, предузимање превентивних мера код медицинских радника, као и спречити последице по здравствени систем, школе и привреду.

Клуге је казао да су вакцине битан инструмент, јер пружају заштиту од тежег обољења.

Међутим, рекао је да две дозе нису довољне, и да бустер доза диже ниво заштите.

Његова кључна порука је да је неопходно да се треба заштитити од заразе, јер има много невакцинисаних.

Врхунац омикрон соја могао би, каже, уследити много раније него што се очекује.

Указао је да све одлуке о скраћењу карантина треба да се доносе у комбинацији са тестирањем.

Казао је и да треба применити нови протоколи у лечењу, у које би требало укључити нове лекове.

Експерт СЗО Катрин Смолвуд упитана за стање на Западном Балкану казала је да су неке земље као што су Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина суочене са брзим растом броја оболелих.

“Видимо даље напредовање омикрон соја, а и даље је на Балкану присутан и делта сој”, рекла је она.

Према њеним речима, расположиви PCR и брзи тестови добро препознају инфекције омикрон сојем.

“Свако ко је позитивно тестиран треба што да буде изолован”, додала је она.

На питање да ли постоје нови сојеви Смолвуд је, у вези медијских натписа о “делтакрон” соју, рекла да се највероватније ради о контаминацији у лабораторији пре него о новом соју.

Министар је рекао да ће Пољска данас пријавити око 11.400 нових случајева ковида и 493 смртна случаја.

У Пољској је број смртних случајева, посматрано на милион становника, био прошле недеље међу највећим у свету, према подацима сајта „Our World in Data“, будући да је регистровано више од 57 смртних исхода у поређењу са око 34 у Сједињеним Државама и 38 у Русији.

Пољска се бори са константно великим бројем дневних случајева ковида, а у децембру је увела нова ограничења како би сузбила ширење инфекције.

Почеле контроле „2Г“ докумената у Аустрији

У Аустрији је од данас у свим трговинама почела контрола „2Г“ докумената – сертификата о вакцинацији и потврде о прележаном ковид-19.

Издата уредба наводи да контрола треба да се спроведе што пре, а најкасније на каси приликом плаћања робе.

„Иако су продавнице безбедне и то свакодневно бива доказано у продавницама намирница, трговина озбиљно схвата обавезу ‘2Г’ контроле, јер би алтернатива био даљи локдаун трговина које се не баве продајом намирница и хигијенских средстава“, истакао је директор Удружења трговаца Аустрије Рајнер Вил.

Уредба, коју је издало Министарство здравља, предвиђа „2Г“ контролу у свим продавницама, а изузети су само супермаркети и дрогерије.

Наиме, локдаун за невакцинисане је и даље на снази, тако да они могу само у продавнице намирница и хигијене.

За контролу „2Г“ докумената постављена је апликација „Green Check App“, коју трговци треба да инсталирају на мобилне телефоне у својим филијалама.

Уколико муштерија нема „2Г“ документ, онда мора вратити робу коју жели да купи и одмах напустити продавницу.

Продужен локдаун за невакцинисане

Аустријски парламент продужио је локдаун за невакцинисане за још десет дана.

Гласовима владајуће Народне партије (OVP), Зелених и опозиционе Социјалдемократске партије (SPO) усвојено је продужење мере ограничавања слобода за невакцинисане.

Локдаун за невакцинисане продужен је до 20. јануара.

Иначе све мере које ограничавају слободу грађана морају се продужавати сваких десет дана.

Према актуелном стању, локдаун за невакцинисане могао би остати још дуго на снази.

Невакцинисани тиме могу напуштати свој дом само ако иду на посао, код лекара, у продавницу ради куповине намирница или хигијенских средстава, у апотеку, или у шетњу, али сами.

У Аустрији маске и на отвореном

У Аустрији је ступила на снагу нова уредба о епидемиолошким мерама која предвиђа и обавезу ношења маски на отвореном.

На свим местима на отвореном, где није могуће држати дистанцу од два метра, обавезно је ношење FFP2 маске.

То значи да се маска мора носити у пешачким зонама, на пијацама, на скуповима под ведрим небом, али и у редовима и на станицама.

Такође на снагу ступила је и измена у вези с карантином пошто позитивно тестиране особе могу убудуће од петог дана изолације да се поново тестирају и „ослободе се“ карантина ако добију негативан резултат.

Исто тако на снагу ступила је и одлука о важењу „Зеленог пасоша“ за лица која су примила две дозе вакцине на шест месеци, а за особе које су примиле бустер дозу на девет месеци.

Аустријски парламент продужио је локдаун за невакцинисане за још десет дана, до 20. јануара.

Према актуелном стању, локдаун за невакцинисане могао би остати још дуго на снази.

Невакцинисани тиме могу напуштати свој дом само ако иду на посао, код лекара, у продавницу ради куповине намирница или хигијенских средстава, у апотеку, или у шетњу, али сами.

Бугарски државни врх у самоизолацији због случаја короне

Бугарски премијер, председник и неколико министара борави у самоизолацији из предострожности, након што је учесник једног безбедносног састанка на којем су присуствовали био позитиван на корона вирус, изјавио је данас главни здравствени инспектор те земље Ангел Кунчев.

Према његовим речима, сви учесници консултативног Савета за националну безбедност су доброг здравља, али ће остати у самоизолацији пошто је председник парламента Никола Минчев позитиван на вирус, пренео је Ројтерс.

Уз премијера Кирила Петкова и председника Румена Радева, састанку су присуствовали министри унутрашњих послова, одбране и финансија, као и заменик министра спољних послова и високи представници главних политичких партија.

„Премијер ће бити у карантину као што предвиђају правила“, рекао је Кунчев за британску агенцију.

Петков ће наставити са радом на даљину, док ће његове дужности које захтевају присуство преузети потпредседница владе Калина Константинова, наводи се у саопштењу бугарске Владе.

У Бугарској је последњих дана забележен пораст броја заражених корона вирусом, јер се омикрон сој убрзано шири.

Бугарска је у последња 24 сата пријавила 6.761 нови случај заразе, а више од 800 људи је пребачено у болницу.

Од последица ковида је у Бугарској, од почека пандемије, преминуло 31.672 људи.

Француска ће регистровати висе од 350.000 новозаражених

Француски министар здравља Оливије Веран изјавио је данас да ће та земља током дана регистровати више од 350.000 нових случајева коронавируса, што би био нови рекорд.

„Биће најмање 353.000 позитивних случајева“, рекао је Веран, преноси агенција Ројтерс.

У Француској је 5. јануара забележено рекордних 332.252 случаја коронавируса, подсећа британска агенција.