in

Evropske akcije nastavile pad četvrtu sesiju uzastopno

Panevriopski indeks STOKS 600 pao je za 0,6 procenata do 7.08 časova po srednjoevropskom vremenu, dotakavši najniži nivo od 3. oktobra, javlja Rojters.
U poslednje četiri trgovinske sesije, ovaj indeks je potonuo za više od 3 posto zbog strahovanja tržišnih akteta da će vodeće centralne banke u svetu, pre svega američke Federalne rezerve (FED), nastaviti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa kako bi obuzdale inflaciju.

Ta strahovanja su se pojačala nakon podataka koji su pokazali visoku otpornost američkog tržišta rada u septembru, što je raspršilo nade u skoriji zaokret monetarne politike FED-a.
Ministarstvo rada SAD je objavilo u petak uveče da su američki poslodavci otvorili u septembru 263.000 novih radnih mesta i da je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 posto, dok su ekonomisti predviđali da će iznositi 3,7 procenata.
Svi sektorski podindeksi u okviru indeksa STOKS 600 bili su na silaznoj putanju na ranom trgovanju, predvođeni padom tehnoloških akcija od 1,4 odsto.

Akcije proizvođača čipova, uključujući Infineon i BE Semikondaktor, izgubile su između 1,0 i 2,0 posto vrednosti, nakon što je Vašington objavio set mera o kontroli izvoza, među kojima je zabrana određenih čipova kineskih kompanija koji se proizvode bilo gde u svetu uz korišćenje američke opreme.

S druge strane, akcije Renoa su skočile za 4,4 procenta posle izveštaja Rojtersa da Nisan Motor vrši pritisak na francuskog partnera da smanji svoj udeo u japanskoj kompaniji što je više moguće i da bi mogao da razmotri prikupljanje sredstava za otkup akcija.