in

Forum građana u Francuskoj podržava eutanaziju; Makron najavio završetak nacrta zakona o eutanaziji do kraja leta

Forum građana u Francuskoj podržava eutanaziju; Makron najavio završetak nacrta zakona o eutanaziji do kraja leta

Građanska konvencija o kraju životnog veka danas će podneti svoj konačni izveštaj predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, koji je prošle godine u toku kampanje podržao legalizaciju eutanazije, ali se naknadno predomislio, prenosi Tajms.

“Za većinu građana Konvencije pristup aktivnoj pomoći pri umiranju mora biti otvoren”, navodi se u završnom izveštaju i dodaje da konvencija nije za asistirano samoubistvo u slučaju maloletnika ili osoba koje nisu u mogućnosti da izraze svoju volju.

Makron je istakao da je izveštaj konvencije kao “ključan” za oblikovanje pristupa izvršne vlasti ovom pitanju, iako nije obećao da će ga u potpunosti primeniti.

Eutanazija je dozvoljena u susednoj Belgiji za pacijente sa “konstantnom i nepodnošljivom fizičkom ili psihičkom patnjom koja se ne može ublažiti”, uključujući i decu.

Švajcarska dozvoljava samoubistvo uz asistenciju.

Oba slučaja su i dalje zabranjena u Francuskoj, gde zakon umesto toga dozvoljava lekarima da stavljaju neizlečivo bolesne pacijente pod “kontinuiranu, duboku sedaciju do smrti”.

Ankete pokazuju da se ogromna većina birača zalaže za legalizaciju eutanazije i potpomognutog samoubistva, ali se manjina oštro protivi.

Makron se nada da će mu konvencija o kraju životnog veka pomoći da pronađe prihvatljiv kompromis.

Konvencija je sastavljena od 184 običnih građana koji su izabrani između 100.000 ljudi koji su nasumice kontaktirani telefonom.

Navedeno je da uzorak reprezentuje francusko stanovništvo u celini u pogledu starosti, pola, zanimanja,obrazovanja, regionalne i ruralno-urbane zastupljenosti.

Učesnici su tokom četiri meseca u 27 sesija razgovarali sa medicinskim stručnjacima, verskim vođama i aktivistima, pri čemu su im nadoknađeni putni troškovi, kao i troškovi čuvanja dece, ishrane i hotela, a dobijali su i dnevnicu od oko 100 evra.

Ovo je drugi put da francuski predsednik pribegava direktnoj demokratiji, koji dolazi usred sve većeg nezadovoljstva javnosti aktuelnom vlašću.

Sličan forum je 2020. dao preporuke o tome kako Francuska treba da odgovori na klimatske promene, međutim, Makron je kritikovan da ignoriše mnoge od tih preporuka, piše britanski list.

Makron najavio završetak nacrta zakona o eutanaziji do kraja leta

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da Francuska mora da poboljša dostupnost palijativne nege i najavio da bi do kraja leta trebalo da bude završen nacrt zakona o eutanaziji.

Makron je rekao da ce se predlog zakona nadovezati na rad grupe od 184 nasumično izabrana građanina Francuske koji su raspravljali o tom pitanju od decembra prošle godine.

Grupa je završila rad ovog vikenda, a 76 odsto članova grupe reklo je da favorizuje omogućavanje nekog oblika eutanazije onima koji to žele, preneo je Rojters. Makron nije rekao da li podržava da eutanazija ili pomoć u samoubistvu budu dozvoljene u Francuskoj.

Francuski predsednik je naveo da će se rasprava o tom pitanju nastaviti, kao i da je o tome potreban konsenzus. Francuski nacionalni savet lekara saopštio je da se protivi uključivanju lekara u eutanaziju. Asistirano samoubistvo, pri kojem medicinsko osoblje daje sredstva pacijentu da se ubije, ili dobrovoljna eutanazija, pri kojoj lekar ima aktivnu ulogu da okonča život osobe koja to zahteva, dozvoljeni su u nekoliko zemalja u Evropi.

Asistirano samoubistvo je legalno u Švajcarskoj od 1940-ih. Eutanazija je legalna u Belgiji, Holandiji, Luksemburgu i Španiji, a prošle godine jedan Italijan, paralizovan 12 godina zbog saobraćajne nesreće, okončao je život asistiranim samoubistvom, što je prvi takav slučaj u Italiji.

U drugim zemljama EU vode se žestoke debate, uključujući Portugaliju. Pojedine zemlje prihvataju samo pasivnu eutanaziju, pri kojoj se, na zahtev pacijenta, neki medicinski tretmani prekidaju, uzrokujući smrt, podseća britanska agencija.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /