in

Grčki putnički vozovi nastavljaju da saobraćaju na ruti gde se desila nesreća

Grčki putnički vozovi nastavljaju da saobraćaju na ruti gde se desila nesreća

Grčka je prošlog meseca ponovo otvorila deo putničke i teretne železničke rute, koje su bile zaustavljene od sudara putničkog i teretnog voza 28. februara, izveštava Rojters.

Međutim, putnički vozovi nisu saobracali na relaciji Atina-Solun na kojoj se dogodila najsmrtonosnija nesreća u Grčkoj, budući da je železničkoj agenciji OSE i operateru rute Hellenic Trainu bilo potrebno više vremena za rešavanje bezbednosnih pitanja.

“Radnici OSE-a i Hellenic Traina dali su sve od sebe da unaprede nivo bezbednosti u izuzetno teškim uslovima i omoguće da se putnici osećaju bezbedno”, izjavio je danas ministar saobraćaja Jorgos Gerapetrit.

Prema njegovim rečima, grčke vlasti ulažu “ogromne napore” da se do septembra završi novi sistem signalizacije i daljinskog upravljanja preko 2.500 km železničke mreže, u skladu sa međunarodnim bezbednosnim standardim.

Zvaničnik ministarstva saobraćaja ukazao je na probleme kao što su mobilna komunikacija između mašinovođa, kao i signalizacija i osvetljenje u tunelima.On očekuje da će više železničkih usluga biti dostupno do sledeće nedelje.

Železnička katastrofa kod Larise, u kojoj je stradalo 57 pretežno mladih ljudi, izazvala je masovne proteste zbog bezbednosnih propusta u železničkoj mreži.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /