in

Хрватска, Словенија и Црна Гора осуђују руско признање

„Осуђујемо руско признање самопроглашених регија Доњецка и Луганска које представља кршење међународног права и територијалне целовитости Украјине“, објавио је синоћ Пленковић на Твитеру.

Он је навео да заједно са европским партнерима изражавају солидарност с украјинским председником Зеленским и украјинским народом, преноси Хина.

И хрватско Министарство спољних и европских послова осудило је одлуку руског председника наводећи да се њоме „крши украјински територијални интегритет, међународно право, Споразуми из Минска и поткопава дипломатско решење“ кризе.

Јанша осудио одлуку Русије

Словеначки премијер Јанез Јанша осудио је одлуку Русије да призна самопроглашене републике у Доњецку и Луганску и позвао Европску унију да понуди Украјини перспективу пуноправног чланства.

Јанша је навео да је руско признање Доњецка и Луганска очигледно кршење међународног права и договора из Будимпеште и Минска, преноси Хина.

„Словенија осудује тај незаконит чин. ЕУ мора Украјини понудити перспективу пуноправног чланства“, написао је председник словеначке владе на Твитеру.

Јанша се јуче у Словенији састао са мађарским премијером Виктором Орбаном, а након сусрета двојица званичника су се заложили за деескалацију сукоба и политицко решење кризе око Украјине.

Јанша је након састанка са Орбаном рекао да у случају ескалације тог конфликта не би било победника, посебно због степена развоја војне технологије и додао да би то морали знати „сви који звецкају оружјем“.

Ђукановић осудио акте

Црна Гора осуђује акте о признању Доњецка и Лугањска као независних ентитета, којима се крше међународно право и међународни поредак заснован на праву, поручио је на Твитеру председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Он је истакао да Црна Гора понавља своју недвосмислену подршку независности, територијалном интегритету и суверенитету Украјине, у оквиру њених међународно признатих граница.