in

Iz Gaze ponovo lansirane rakete prema Izraelu, nema žrtava

Iz Gaze ponovo lansirane rakete prema Izraelu, nema žrtava

Nije bilo prijavljenih žrtava u ranom jutarnjem raketnom napadu iz Pojasa Gaze, koji je pod kontrolom islamističke militantne organizacije Hamas.

U Jerusalimu je tokom noći nastavljeno nasilje, drugu noć zaredom kada su se palestinski vernici zabarikadirali u džamiji Al-Aksa, u kompleksu Starog grada, a izraelska policija upotrebila silu da ih rastera. Nemiri su bili manjeg intenziteta nego prethodne noći, preneo je AP.

Palestinski Crveni polumesec saopštio je da je najmanje šest osoba povređeno u poslednjem nasilju.Vlasti Islamskog vakufa, koje upravljaju kompleksom, saopštile su da je policija ispalila šok bombe i gumene metke da bi rasterala vernike.

Izraelska policija je saopštila da su desetine maloletnika izazvale haos, gađajući policajce kamenjem i drugim predmetima i primoravajući policiju da interveniše bi uspostavila, kako je navela, red i zakon. Više Palestinaca se okupilo u džamiji, odgovarajuci na pozive vakufa da se mole tokom noći.

AP podseća da je izraelska policija u sredu rano ujutru upala u džamiju Al-Aksa, ispalivši šok bombe na Palestince koji su gađali kamenjem policajce. Kako je saopšteno, uhapšeno je 350 Palestinaca, a jedan policajac je povređen. Lekari palestinskog Crvenog polumeseca saopštili su da je povređeno najmanje 50 ljudi.

Militanti u Gazi ispalili su rakete na Izrael ubrzo nakon toga, a izraelske snage izvršile su odmah zatim vazdušne udare na ciljeve Hamasa.

Taj incident, tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana i uoči jevrejske Pashe, izazvao je široku osudu u arapskom svetu i zabrinutost Bele kuće.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Savet bezbednosti UN održati sednicu iza zatvorenih vrata danas kako bi se razgovaralo o izraelskoj policijskoj akciji.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /