in

Извештај ЕП: Русија дестабилизује Западни Балкан

У тексту извештаја који је синоћ усвојен осуђују се покушаји Русије да искористи етничке тензије на Западном Балкану у циљу распламсавања сукоба и поделе што би, како се оцењује, „могло довести до дестабилизације целог региона“.

„Европски парламент је забринут због покушаја православне цркве у земљама као што су Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, посебно у Републици Српској, да промовише Русију као заштитницу традиционалних породичних вредности и ојача односе између државе и цркве“, наводи се у тексту извештаја.

Додаје се да је Европски парламент „узнемирен“, јер сматра да „Мађарска и Србија помажу Кини и Русији у њиховим геополитичким циљевима“ због чега позива на дијалог са цивилним друштвом Западног Балкана и приватним сектором ради „координације напора против дезинформација у региону“.

Парламент позива Европску комисију да изгради инфраструктуру потребну за пружање одговора заснованих на доказима на краткорочне и дугорочне претње дезинформацијама на Западном Балкану, а Европску спољнполитичку службу да буде проактивнија у изградњи кредибилитета ЕУ у региону.

Извештај Европског парламента наводи да „злонамерне и ауторитарне земље, попут Русије и Кине, манипулишу информацијама како би пореметиле демократију ЕУ“ уз оцену да европски грађани и владе углавном „нису свесни претњи“.

ЕП позива на санкције за страно мешање и кампање дезинформисања укључујући и одузимање лиценци организацијама које дистрибуирају страну државну пропаганду.