in

Kremlj: Srbija je pod pritiskom bez presedana da zauzme antiruski stav

Kremlj: Srbija je pod pritiskom bez presedana da zauzme antiruski stav

“Pokušaji da se Srbija privuče da stane na stranu onih koji imaju antiruski stav se stalno čine. Znamo da je Beograd pod ogromnim, nikada ranije viđenim pritiskom”, rekao je Peskov novinarima, preneo je TaSS.

Peskov je napomenuo da će Rusija pažljivo da prati vojne vežbe Srbije u saradnji sa državama članicama NATO-a pod nazivom “Platinasti vuk”.

On je istakao da Rusija preduzima mere da uravnoteži celokupnu bezbednosnu arhitekturu na kontinentu svaki put kada NATO napreduje ka ruskoj granici.

Kina ima impresivan potencijal za posredovanje, ali situacija u vezi sa Ukrajinom i dalje je komplikovana, ocenio je Peskov komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi Kina mogla da posreduje u mirovnim pregovorima Kijeva i Moskve.

Prema njegovim rečima, situacija u vezi sa Ukrajinom je i dalje teška, tako da za sada nema izgleda za mirno rešenje.

Peskov je istakao da će biti potrebno vreme da se razume primedba ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da u budućnosti neće biti političkih, ekonomskih i istorijskih granica između Ukrajine i Poljske.

Razgovori ruskog predsednika Vladimira Putina sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u sredu bili su sadržajni i završeni su daleko iza ponoći, rekao je Peskov.

Putin se sastao sa portparolom turskog predsednika Ibrahimom Kalinom, rekao je Peskov komentarišuci izveštaje da su dva zvaničnika razgovorala o saradnji u vezi sa nuklearnom elektranom Akuju.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /