in

Кулеба демантовао извештаје Русије о украјинском нападу

„Не. Украјина није напала ни Доњецк, ни Луганск, није слала ни диверзанте, ни оклопна возила преко руске границе, гранатирала руску територију, гранатирала руски гранични прелаз, вршила акте саботаже“, објавио је Кулеба на Твитеру, преноси Укринформ.

Украјински шеф дипломатије такође је додао да Украјина не планира такве акције.

Раније је украјинско Министарство унутрашњих послова негирало изјаву руске Федералне службе безбедности (ФСБ) о гранатирању руског граничног пункта у Ростовској области.

Украјински министар одбране: Русија неће напасти наредних дана

Украјински министар одбране Алексиј Резников сматра да Русија неће напасти Украјину „у наредним данима“.

„Све док у било ком граду нема ударне снаге руских трупа, непримерено је рећи да ће до напада доћи сутра или прекосутра“, изјавио је Резников за ТВ канал 1+1.

То, према његовом мишљењу, не значи да су ризици мали и да нема претње, преносе РИА Новости.

Он је додао да је украјинска војска спремна да пружи отпор и дочека руске трупе.

Кулеба: Украјина и ЕУ постигле начелни договор за војну обуку

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба изјавио је данас да су Украјина и Европска унија постигле начелни договор о успостављању саветодавне мисије за војну обуку у Украјини.

„Постигли смо начелни договор са ЕУ о успостављању саветодавне мисије за војну обуку у Украјини. То нису борбене снаге“, поручио је Кулеба после састанка са министрима спољних послова ЕУ.

Раније данас украјински шеф дипломатије позвао је ЕУ да одмах примени бар део санкција против Русије и тако пошаље јасну поруку Москви да се даља ескалација неће толерисати и да Украјина није сама у овој кризи.

„Верујемо да постоје добри и легитимни разлози да се сада наметну бар неке од санкција како би се показало да ЕУ ради оно што говори о санкцијама“, поручио је Кулеба из Брисела.

Кулеба је поздравио најаве о могућем састанку председника Русије и САД, Владимира Путина и Џосефа Бајдена, оценивиши да је сваки дипломатски напор да се нађе решење за украјинску кризу добродошао.