in

Лајен: Радићемо на суспензији чланства Русије у ММФ и Светској банци; САД укидају трговинске повластице Русији

Председница Европске комисије рекла је да је дужност ЕУ да својим грађанима обезбеди извор енергије који ће бити поуздан и имати прихватљиву цену.

У том циљу она најављује „седњорочни план“ да се до 2027. године прекине зависност од руских енергената, а да се у кратком року ограничи скок цена електричне енергије у ЕУ.

„У средњем року то значи ослобађање од завосности од руског гаса корз диверзификацију извора, улагањем у обновљиве изворе. Од средине маја изаћићемо са предлогом да постепено укинемо нашу зависност од руског гаса, нафте и угља до 2027. године што ће бити подрзаано неопходним европским средствима“, каже Лајен.

Урсула фон дер Лајен је на карју самита ЕУ лидера у Версају највила да ће у циљу постизања енергетске незавосности Комисија до средине маја предсатавити опције за оптимализовање тржиста електричне енергије како би што боље подржала зелена транзиција у Европи.

Она је подсетила да је Европска комисија у светлу све виших цена енрегената предложила опцију регуације цена у ванредним околностима и понудила дрзавама чланицама опције за хитну државну помоћ компанијам које су погођене скоком цена енергије.

Када је у питању следећа зима, Лајен наглашава да је план да се складишта гаса у ЕУ напуне сваког 1.октобра до бар 90 процената капцитета.

Председник САД Џозеф Бајден навео да ће укинути трговинске повластице Русији због напада на Украјину

Раније данас француски председник Емануел Макрон рекао је да су лидери ЕУ спремни да усвоје нове санкције против Русије након првог круга мера.

„Ми смо спремни да усвојимо нове санкције, све опције су на столу“, рекао је Макрон на прес конференцији на завршетку дводневног самита лидера ЕУ у Версају код Париза.

макрон, версај

Он је додао да су лидери послали јасну поруку Украјини да су им врата Европе отворена.

Шолц под великим притиском на Самиту ЕУ

Немачки канцелар Олаф Шолц изложен је све већем притиску унутар ЕУ због одбијања увођења забране увоза енергената из Русије.

На Самиту у Версају земље попут Летоније јасно су ставиле до знања да је неодрживо противљење Берлина одлуци о забрани увоза руских енергената.

Више од 109.000 избеглица из Украјине у Немачкој

Број избеглица из Украјине у Немачкој непрестано расте и сада је прешао 100.000.

Према Министарству унутрашњих послова тренутно је регистровано 109.183 избеглица из Украјине, што је за 13.270 више него јуче.

Међутим, претпоставља се да је прави број значајно већи.

У Немачку долази мањи број украјинских избеглица, пошто је до сада из Украјине, према подацима УН, избегло више од 2,3 милиона људи.

Највећи део се налази у Пољској, а нејасно је колико ће их наставити путовање у даље земље ЕУ.

На Самиту су далеко удаљена мишљења и у вези захтева Украјине за брзим пријемом у ЕУ.

И по том питању је Шолц био на страни оних који су противници такве одлуке.

Међутим, немачки канцелар је пре свега под притиском због одбијања увођења забране увоза руског гаса, нафте и угља.

„Уверена сам да морамо донети одлуку о забрани увоза руских енергената ако желимо да Владимира Путина доведемо за преговарачки сто и завршимо овај рат“, рекла је летонска премијерка Крисјанис Каринс.

И председница Европског парламента Роберта Мецола казала је да је неопходно послати снажну поруку и ограничити руски увоз.

Обе су тиме стале на страну земаља као што су Пољска и Литванија, које су се изјасниле у корист забране увоза енергената из Русије.

Према проценама бриселског „тинк-тенка“ „Бруегел“, државе ЕУ тренутно дневно плаћају око 420 милиона долара за руски гас, и око 400 милиона долара за нафту, пре свега због велике овисности земаља као што су Немачка, Аустрија и Мађарска.

Шолц је на Самиту истакао да немачка влада разматра како да наведе руску власт да оконча рат, али истовремено пази да последице по Европу буду што мање.

Подршку противљењу санкцијама у области енергије добио је од аустријског колеге Карла Нехамера, који је нагласио да Аустрија не може рећи да ће одустати од руског гаса, када јој је потребан.

Мишел: ЕУ је потребан енергетски план за наредну зиму

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је данас да је Европској унији потребан енергетски план за наредну зиму.

Како је пренео Ројтерс, он је то рекао након што је Европска комисија најавила да ће ускоро објавити план о укидању руских фосилних горива до 2027. године.