in

Ле Дријан затражио помоћ Лаврова за преговоре са НРД и НРЛ

Шеф француске дипломатије је оценио да би такав састанак био од круцијалног значаја за постизање договора о прекиду ватре дуж линије контакта на истоку Украјине.

Он је замолио свог колегу да убеди званичнике у Доњецку и Лугањску, који тренутно одбијају да преговарају, да промене мишљење, преноси ТАС С.

Лавров је рекао да званични Кијев уз помоћ тешког наоружања намерно подиже тензије у Доњецку и Лугањску, наведено је у саопштењу министарства иностраних послова Руске Федерације.

„Министар Лавров је свом француском колеги рекао да Кијев, поступајући уз потпуно подршку својих западних партнера, укључујући Француску и Немачку, две земље учеснице преговора у Нормандији, само симулира преговоре и

намерно распирује тензије у региону настављајући масовно гранатирање тешком артиљеријом територија НРД и НРЛ, чиме се обесмишљавају и укидају споразуми из Минска“, наводи се у саопштењу руског министарства.

Лавров Бербоковој: Споразуми из Минска су дугорочно решење

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је данас својој немачкој колегиници Аналени Бербок да су споразуми из Минска једини начин за дугорочно регулисање украјинске унутрашње кризе, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Лавров, који је разговарао са Бербок телефоном, рекао је да Немачка треба да изврши притисак на украјинско руководство и подстакне га да заузме конструктивнији став, додало је Министарство, пренео је Ројтерс.

Што се тиче ситуације на југоистоку Украјине, Лавров је истакао да је Кијев одговоран за ескалацију тензија дуж линије контакта у Донбасу и честе провокације које су довеле до хуманитарне евакуације цивилног становништва из самопроглашених република Луганск и Доњецк у Русију, саопштило је руско Министарство спољних послова, пренео је ТАС С.