in

Lvova-Belova: Ukrajina nije uputila zahtev Rusiji za povratak ukrajinske dece

Lvova-Belova: Ukrajina nije uputila zahtev Rusiji za povratak ukrajinske dece

“Svi na društvenim mrežama pričaju o raznim listama. Svi traže da se roditelji i deca ponovo spoje. To se dešavalo i danas u Ujedinjenim nacijama”, rekla je Lvova-Belova za ruski TV kanal Rusija-24.

Ona je ukazala da ruska strana nije dobila “nijednu činjenicu, nijedan dokument od ukrajinske strane, osim izjava koje rukovodstvo te zemlje objavljuje na društvenim mrežama i u medijima”, prenosi TAŠ.

Lvova-Belova je istakla da do danas 16 ukrajinske dece boravi u dečijim zdravstvenim kampovima na Krimu i u Krasnodarskom kraju.

“Neki roditelji te dece su sada u Evropskoj uniji. Informaciju smo dostavili Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i nadamo se njihovoj pomoći u ponovnom spajanju porodica”, rekla je Lvova-Belova.

Ruska komesarka za dečja prava Marija Lvova-Belova, protiv koje je Međunarodni krivični sud (MKS) podigao optužnicu za ratne zločine, negirala je optužbe MKS i ocenila ih kao “netačne i nejasne”.

MKS je 17. marta izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marije Lvova-Belove pod optužbama za ratne zločine i nezakonito prebacivanje dece iz Ukrajine u Rusiju.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /