in

Mađarska neće podržati odluke NATO koje dovode do direktnog sukoba sa Rusijom

Mađarska neće podržati odluke NATO koje dovode do direktnog sukoba sa Rusijom

“Smatramo da je fundamentalna ranije doneta rezolucija NATO da alijansa nije uključena u rat u Ukrajini. Moramo poštovati ovu odluku i učiniti sve kako bismo izbegli direktan sukob između NATO i Rusije”, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u belgijskoj prestonici, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, sve što odstupa od ovakvog stava predstavlja rizik od izazivanja sukoba sa Rusijom jer ce NATO postati aktivna strana u ukrajinskom ratu, što je za Mađarsku neprihvatljivo.

“Stoga ćemo svaki predlog na samitu u Viljnusu razmatrati sa ove tačke gledišta kako bismo videli da li je NATO pridržava svoje prethodne odluke”, poručio je Sijarto na Fejsbuku.

Sijarto je jasno predočio i da smatra da nije trenutak za planiranje mogućeg ulaska Ukrajine u NATO, jer bi to moglo izazvati eskalaciju sukoba.

Sijarto je potvrdio da su već počele pripreme za izradu dokumenata za samit NATO zakazan za 11-12. jul u Viljnusu.

Prema rečima mađarskog diplomate, “na dnevnom redu su sve vrste ideja i koncepata koji se odnose na Ukrajinu i podrazumevaju pružanje veće pomoći toj zemlji”.

Sijarto je naglasio da ce Mađarska paziti na svako kršenje “ključne odluke” o nemešanju NATO saveza u bilo koju borbenu akciju u Ukrajini.

“Ovo je naša obaveza jer je svaki direktan sukob između NATO i Rusije ravan početku svetskog rata i donosi rizik od nuklearnog rata”, poručio je.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /