in

Мисија ОЕБС: Тензије на истоку Украјине се стишавају

Јашар Халит Чевик, шеф специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини, рекао је да је између среде увече и овог јутра било око 500 експлозија, пренео је Ројтерс.

„После 11.20 часова (данас преподне) забележили смо око 30 експлозија, тако да се чини да се тензије стишавају“, рекао је Чевик на седници Савета безбедности УН посвећеној ситуацији у и око Украјине.

Украјина тражила састанак ОЕБС и Форума за безбедносну сарадњу

Заједнички састанак Сталног савета ОЕБС-а и Форума за безбедносну сарадњу биће одржан сутра на захтев Украјине, у складу са Бечким документом о мерама за изградњу поверења и безбедности ради разјашњења ситуације дуж руско-украјинске границе, саопштила је данас Пољска, која председава ОЕБС-ом.

Украјина је затражила активирање параграфа 16.3 из Бечког документа: састанак свих држава учесница у вези са „необичним војним активностима“.

Русија неће учествовати на сутрашњем састанку.

Шеф руске делегације на бечким преговорима о војној безбедности и контроли наоружања Константин Гаврилов рекао је за руску агенцију да захтев Украјине нема основа.

„Сталној мисији Украјине и пољском председавању ОЕБС-у већ смо презентовали званичну ноту да се све активности руских оружаних снага у вези са кретањем војних јединица спроводе у оквиру планиране борбене обуке и не захтевају обавештења“, рекао је Гаврилов.

„Покушаји балтичких држава и Украјине да користе параграф 16 Бечког документа 2011. немају основа“, истакао је он.

„Заједнички састанак Сталног савета ОЕБС-а и Форума за безбедносну сарадњу биће сазван у петак“, објавила је Пољска као председавајући ОЕБС-у на свом Твитер налогу.

Дмитриј Кулеба, украјински министар спољних послова, раније је најавио захтев за састанак.

Он је објаснио да Кијеву недостаје довољно изјава о завршетку руских вежби на украјинској граници и да су потребне транспарентност и даље чињенице.