in

Moskva: Prinuđeni smo da preduzmemo uzvratne mere zbog ulaska Finske u NATO

Moskva: Prinuđeni smo da preduzmemo uzvratne mere zbog ulaska Finske u NATO

U saopštenju se dodaje da će konkretni koraci Rusije po pitanju stvaranja odbrambene strukture na severozapadnim granicama zemlje zavisiti od “specifičnih uslova integracije Finske u NATO”, prenosi TASS.

Granica NATO i Rusije se ulaskom Finske u Severoatlantsku alijansu udvostručila, konstatuje se u saopštenju i ističe da to “radikalno menja situaciju na severu Evrope, u regionu koji je bio jedan od najstabilnijih na svetu.”

U saopštenju se ocenjuje da ulazak Finske u NATO predstavlja raskid sa “mudrom tradicijom” neutralnosti te zemlje i dodaje da će Finska će postati “samo jedna od malih država članica koje ni o čemu ne odlučuju”.

“Sigurni smo da će ovoj ishitrenoj odluci finskih vlasti, koja je doneta bez referenduma i dubinske analize posledica članstva Finske u NATO, suditi istorija”, zaključuje se u saopštenju.

Finska je danas postala 31. punopravna članica NATO pošto je šef finske diplomatije Peka Havisto u Briselu predao dokument o pristupanju te zemlje Severnoatlantskoj alijansi američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

Havisto je prethodno u sedištu Alijanse potpisao dokument o članstvu te zemlje u NATO.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /