in

Nemački ministar zdravlja: Nemačka je uspešno pobedila pandemiju

Nemački ministar zdravlja: Nemačka je uspešno pobedila pandemiju

“Pandemija KOVID-19 je završena u Nemačkoj”, izjavio je u sredu nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah i dodao da je ovu procenu napravio na osnovu procene varijanti virusa, stope vakcinacije i bolničkih slučajeva, prenosi Politiko.

“Uspešno smo prevazišli pandemiju u Nemačkoj i sa dobrim bilansom”, dodao je Lauterbah, koji je inače epidemiolog.

Poznat po svojoj prvobitno opreznoj politici u vezi sa KOVID-19 tokom globalne zdravstvene krize, Lauterbah je u poslednje vreme je usvojio drugačiji ton. Bio je poslanik socijaldemokrata na početku pandemije, ali sa značajnim uticajem na vladu, tadašnje kancelarke Angele Merkel. Lauterbah je rekao da je nemačka strategija u celini uspela i da su savladani izazovi pandemije.

Međutim, kako je ocenio, postoje neke stvari koje je, gledajući unazad, trebalo drugačije uraditi. “Verujem da dugo zatvaranje škola nije bilo toliko neophodno”, rekao je on.

Kako podseća briselski portal, u utorak se poslednji put sastao vladin stručni savet za KOVID-19. Doneta je odluka da se ukinu sve zaštitne vladine mere protiv pandemije, uključujući obavezno nošenje maski za posetioce bolnice.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /