in

Одлуку Путина о признању ДНР и ЛНР подржава 73 одсто Руса

МОСКВА –

Одлуку руског председника Владимира Путина да призна независност Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике, области у источној Украјини, подржава 73 одсто Руса, објавио је данас Итар тас истраживање агенције ВЦИОМ.

Резултати показују да 16 одсто анкетираних не подржава такав потез председника, док је сваком десетом Русу било тешко да одговори.

Агенција је навела да осам одсто Руса није обавештено о признању тих република, 26 одсто њих је информисано о томе, али без детаља, док је 66 одсто анкетираних одговорило да је добро упознато са ситуацијом.

Према анкети, 78 одсто Руса је изразило подршку одлуци председника да потпише споразум о пријатељству, сарадњи и узајамној помоц́и између Русије и република, док такву одлуку не подржава 14 одсто испитаника.

Руски председник Владимир Путин је 21. фебруара најавио признање Русије суверенитета Доњецке и Луганске Народне Републике, док су уговори о пријатељству, сарадњи и узајамној помоц́и са тим републикама потписани дан касније.

Савет Руске Федерације дао је у уторак сагласност председнику Русије за употребу оружаних снага Русије ван земље, а одговарајуц́а резолуција једногласно је усвојена на ванредној седници Горњег дома парламента, преноси Итар тас.