in

Петковић: Прошлост неће бити иза нас због протераних, убијених Срба

„Заборавили сте да кажете да прошлост неће бити иза нас све док имамо на хиљаде протераних Срба са КиМ, спаљене српске куће и цркве, нестале и убијене људе“, написао је Петковић на Твитеру реагујући на Куртијев објаву на твит у којој каже „прошлост још није прошла када се ратни злочини и геноцид и даље негирају“.

Учествујући на једном панелу током Минхенске безбедносне конференције, Курти је, како је претходно навео на Твитеру, позвао Србију да „отвори државне архиве јер су злочини почињени на Косову државни злочини“.

Борељ са Куртијем и Гервалом о дијалогу Београда и Приштине

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ разговарао је са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и министарком спољних послова у Приштини Доником Гервалом о наредним корацима у дијалогу Београда и Приштине.

„Разговарали смо и о наредним корацима у дијалогу Београда и Приштине. Радујемо се скором конкретном напретку“, написао је Борељ на Твитеру, уз фотографије са састанка.

београд, пристина, косово, србија, дијалог

Борељ је навео да је имао добру размену мишљења са Куртијем и Гервалом о тренутним геополитичким изазовима и регионалним импликацијама на Западни Балкан.

Борељ и представници привремених институција самоуправе у Приштини разговарали су у Минхену, где је овог викенда одржана Минхенска безбедносна конференција.