in

Пољска борба против раста цене гаса и инфлације

Цене енергената су порасле широм Европе прошле године, јер је укидање ковид мера ограничења довело до снажног раста потражње у условима исцрпљених залиха природног гаса и смањених испорука, преноси Ројтерс.

Предузећа широм Пољске су објавила да су добила обавештења да ће њихови рачуни за гас бити вишеструко већи него 2021. године, а посебно забрињава утицај поскупљења енергије на институције попут болница и реакција гласачког тела на то.

На питање да ли ће Пољска предузети акцију да помогне таквим институцијама, Сасин је одговорио потврдно.

„Овај закон је припремљен по хитном поступку због недавног скока цена гаса“, рекао је он за пољски државни Радио1, додајући да ће законом бити проширено коришћење тарифног механизма који се примењује на домаћинства.

Овај механизам, каже, подразумева и даље знатно веће рачуне за гас за домаћинства. „Просечно повећање од 54 одсто за ове купце у односу на неколико стотина одсто, чак и до 800 одсто за остале субјекте, морамо рећи да је сасвим разумно“, навео је Сасин.

Очекује се да ће одлуке о ценама гаса бити део пакета нових мера које ће бити објављене касније данас, како би се ублажио утицај инфлације на бираче, додаје Ројтерс.

Пољска је већ раније донела одлуке о смањењу пореза на енергенте, бензин и основне прехрамбене артикле, као и о једнократној исплати финансијске помоћи домаћинствима. Економисти кажу да ће ове мере у првој половини 2022. године ублажити врхунац инфлације, али да би касније могле да је подстакну.