in

Продаја путничких аутомобила у ЕУ пала 2,4 посто у 2021.

У децембру је широм ЕУ продато 795.295 путничких аутомобила, прецизира се у саопштењу објављеном на интернет страници АЦЕА-е, и додаје да је то шести узастопни месец пада.

На већини тржишта у 27-чланом блоку регистрован је двоцифрени пад продаје у последњем лањском месецу, који није заобишао ни четири највећа европска тржишта: Италију, где је пад износио 27,5 одсто, Немачку (-26,9%), Шпанију (-18,7%) и Француску (-15,1%).

Раст продаје нових путничких аутомобила у децембру забележен само у Бугарској, Хрватској, Летонији и Словенији, додаје се.

Коментаришући пад регистрација нових аутомобила на нивоу целе 2021. године, који је евидентиран упркос рекордно ниској упоредној основи из 2020, АЦЕА наводи да је то последица несташице полупроводника која је негативно утицала на производњу ауто индустрије, нарочито током друге половине године.

Укупан број регистрованих нових аутомобила у ЕУ прошле године био је за 3,3 милиона јединица испод нивоа из 2019, пре избијања корона пандемије.

Од четири највећа тржишта у ЕУ, током целе прошле године само је Немачка забележила пад продаје, за 10,1 одсто, док је Италија имала највећи раст, 5,5 процената, а следе Шпанија са повећањем од 1,0 посто и Француска са скромним растом од 0,5 процената.