in

Путин донео одлуку о специјалној војној операцији у Донбасу

„Околности захтевају да предузмемо одлучну и хитну акцију. Народне републике Донбаса су се обратиле Русији са захтевом за помоћ. С тим у вези, у складу са цланом 51, део 7 Повеље УН, уз одобредње Савета Федерације и у складу са уговорима о пријатељству и узајамној помоћи са ДНР и ЛНР, одлучио сам да буде спроведена специјална војна операција“, рекао је Путин у телевизијском обраћању грађанима Русије, преносе РИА Новости.

Путин је рекао да планови Русије не укључују окупацију Украјине, али да ће Москва тежити њеној демилитаризацији.

„Русија не може да се осећа безбедно, да се развија, да постоји уз сталну претњу која долази из модерне Украјине“, рекао је Путин, напомињући да је развој заузимање Украјине од стране Северноатлантске алијансе неприхватљиво.

Истакао је да се НАТО приближава границама Русије. Москва, према његовим речима, већ 30 година покушава да се договори о неширењу блока на исток, а суочавала се са обманама, покушајима притисака и уценама.

Руски председник је у поруци грађанима оценио да водеће земље НАТО-а подржавају неонацисте у Украјини, који грађанима Кримља и Севастопоља, како је навео, „никада неће опростити њихов слободан избор поновног уједињења са Русијом“.

Русија ће одговорити у случају спољног мешања у Украјину 

Путин је изјавио рано јутрос да ће у случају спољног мешања у ситуацију у Украјини Русија одмах одговорити.

Руски лидер је у обраћању грађанима рекао да Русија остаје једна од најмоћнијих нуклеарних сила на планети, тако да ниједан потенцијални агресор не би требало да сумња да ће бити потпуно поражен, јавља ТАС С.

„Што се тиче војне сфере, савремена Русија, чак и након распада С С СР-а и губитка значајног дела свог нуклеарног потенцијала, данас је једна од најмоћнијих нуклеарних сила. Чак има одређене предности у низу најновије врсте наоружања. У том погледу нико не би требало да има сумње да ће директан напад на Русију довести до пораза и страшних последица за потенцијалног агресора“, рекао је Путин.

Изразио је уверење да ће руски војници професионално и храбро испунити своју дужност, а украјинске војнике је позвао да одмах положе оружје и оду кућама.

Путин је истакао да деловање Руске Федерације није повезано са задирањем у интересе Украјине, већ, како је рекао, „са заштитом од оних који су Украјину узели за таоца“.

Додао је да ће сва одговорност за евентуално крвопролиће бити потпуно на савести украјинског режима.