in

Savet Evrope: Proučavanje istorije Roma ključno za otklanjanje predrasuda

Savet Evrope: Proučavanje istorije Roma ključno za otklanjanje predrasuda

“Sprečavanje i borba protiv diskriminacije Roma uključuje prepoznavanje, razumevanje i pamćenje njihove istorije uz osnaživanje i slavljenje njihove kulture.

Širom Evrope, Romi su imali složenu i mračnu istoriju utkanu u nasilje, stigmatizaciju i nejednakost, od doba ropstva do Holokausta i pogroma, i žrtvenog jarca u kriznim situacijama,” istakla je Mijatović.

Kako je navela, Romi u današnjoj Evropi još uvek doživljavaju uticaj sveprisutne diskriminacije u svim oblastima života, od segregacije i isključenosti u stanovanju i obrazovanju do svakodnevne antiromske retorike, koja često dolazi od javnih ličnosti i medija, saopšteno je iz Saveta Evrope.

U nekim državama članicama takođe su prijavljeni akti nasilja i zlostavljanja od strane službenika za sprovođenje zakona.

Upornost kršenja ljudskih prava Roma podstiče današnju spiralu anticiganstva, rekla je komesarka, navodeći primer diskriminacije u pristupu skloništima i pomoći, sa kojom su se Romi suočili dok su bežali od rata u Ukrajini.

Znanje o istoriji Roma može pomoći kreatorima politike i društvu u celini da predvide ponašanja i bolje odgovore na današnje prepreke za puno uživanje njihovih prava, naglasila je evropska komesarka.

U tom pogledu mogu se sprovesti različite akcije, kao što je Komitet ministara Saveta Evrope naveo u svojoj Preporuci o uključivanju istorije Roma i/ili Putujućih naroda u školske programe i nastavne materijale, dodaje se u saopštenju SE.

Izveštaji Saveta Evrope o romskoj istoriji, jeziku, kulturi i književnosti trebalo bi da se široko koriste u obrazovnim sistemima država članica, zaključila je Mijatović.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /