in

Ситуација у Украјини из минута у минут: Русија најављује свакодневно затишје и отварање хуманитарних коридора из Украјине

Кијев оптужује руску страну да није дозволила излазак цивила из Маријупоља, док представници Међународног црвеног крста кажу да јехуманитарна ситуација у том граду критична.

Руска страна отвараће свакодневно у десет часова по московском времену хуманитарне коридоре за излазак из пет украјинских градова, али да ће унапред тражити спискове људи и возила који ће се кретати њима.

Руска војска, која контролише област око бивше нуклеарне електране у Чернобиљу, дозволила је поправку електромреже, јер је та област без струје два дана.

Шефови дипломатија Русије и Украјине Сергеј Лавров и Дмитро Кулеба састали су се у Анталији, уз посредовање Турске, алипрекид ватре није договорен.

Кулеба је након састанка рекао да Украјинци траже дипломатска решења, али да ће, док их нема, бранити своју земљу и свој народ од руске агресије и да се неће предати. Лавров истиче да ће Русија изаћи из кризе отрежњене свести и да више неће имати илузије о сарадњи са Западом.

О кризи о Украјини поново су разговарали амерички председник Џозеф Бајден и Реџеп Тајип Ердоган, као и лидери ЕУ на састанку у Паризу.

06.31 – Русија тражи седницу Савета безбедносту УН због биолошког програма САД

Русија је за данас затражила одржавање седнице Савета безбедносту УН, како би се разговарала о америчким биолошким програма у Украјини, изјавио је први заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански.