in

Шолц под великим притиском на Самиту ЕУ

На Самиту у Версају земље попут Летоније јасно су ставиле до знања да је неодрживо противљење Берлина одлуци о забрани увоза руских енергената.

Више од 109.000 избеглица из Украјине у Немачкој

Број избеглица из Украјине у Немачкој непрестано расте и сада је прешао 100.000.

Према Министарству унутрашњих послова тренутно је регистровано 109.183 избеглица из Украјине, што је за 13.270 више него јуче.

Међутим, претпоставља се да је прави број значајно већи.

У Немачку долази мањи број украјинских избеглица, пошто је до сада из Украјине, према подацима УН, избегло више од 2,3 милиона људи.

Највећи део се налази у Пољској, а нејасно је колико ће их наставити путовање у даље земље ЕУ.

На Самиту су далеко удаљена мишљења и у вези захтева Украјине за брзим пријемом у ЕУ.

И по том питању је Шолц био на страни оних који су противници такве одлуке.

Међутим, немачки канцелар је пре свега под притиском због одбијања увођења забране увоза руског гаса, нафте и угља.

„Уверена сам да морамо донети одлуку о забрани увоза руских енергената ако желимо да Владимира Путина доведемо за преговарачки сто и завршимо овај рат“, рекла је летонска премијерка Крисјанис Каринс.

И председница Европског парламента Роберта Мецола казала је да је неопходно послати снажну поруку и ограничити руски увоз.

Обе су тиме стале на страну земаља као што су Пољска и Литванија, које су се изјасниле у корист забране увоза енергената из Русије.

Према проценама бриселског „тинк-тенка“ „Бруегел“, државе ЕУ тренутно дневно плаћају око 420 милиона долара за руски гас, и око 400 милиона долара за нафту, пре свега због велике овисности земаља као што су Немачка, Аустрија и Мађарска.

Шолц је на Самиту истакао да немачка влада разматра како да наведе руску власт да оконча рат, али истовремено пази да последице по Европу буду што мање.

Подршку противљењу санкцијама у области енергије добио је од аустријског колеге Карла Нехамера, који је нагласио да Аустрија не може рећи да ће одустати од руског гаса, када јој је потребан.