in

Stoltenberg: NATO ne vidi promenu u nuklearnom stavu Rusije

Stoltenberg: NATO ne vidi promenu u nuklearnom stavu Rusije

“Do sada nismo videli nikakve promene u njihovom nuklearnom stavu, koje zahteva bilo kakvu promenu u našem nuklearnom stavu”, rekao je Stoltenberg novinarima u sedištu NATO u Briselu, preneo je Rojters.

Rusija je 25. marta postigla dogovor sa susednom Belorusijom o postavljanju taktičkog nuklearnog oružja na njenoj teritoriji, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin. Takav potez neće narušiti obeveze iz sporazuma START, kazao je Putin i dodao da je Amerika stacionirala nuklearno oružje na teritoriji evropskih saveznika.

Putin je istakao da će konstrukcija skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biti gotova 1. jula i dodao da je Rusija pomogla da se modernizuju beloruski ratni avioni, kako bi mogli da nose nuklearno oružje. Ruski ambasador u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je sinoć da će rusko taktičko nuklearno oružje biti raspoređeno blizu beloruske granice sa NATO susedima.

Grizlov je, govoreći za belorusku državnu televiziju, rekao da će rusko nuklearno oružje biti “postavljeno bliže zapadnoj granici naše savezničke države”, ali nije dao preciznu lokaciju.

“To će proširiti naše defanzivne sposobnosti i biće urađeno bez obzira na galamu u Evropi i SAD”, dodao je Grizlov, preneo je AP.

Belorusija deli 1.250 kilometara granice sa članicama NATO – Letonijom, Litvanijom i Poljskom. Taktičko nuklearno oružje ima relativno karak domet i znatno manju snagu u poređenju sa nuklearnim bojevim glavama koje su ugrađene u strateške rakete dugog dometa.

Finska sutra postaje članica NATO

Finska će sutra postati članica NATO, saopšteno je iz kancelarije predsednika Finske Saulija Ninista, a ovu vest potvrdio je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, preneo je Rojters.

“Ovaj potez će načiniti Finsku bezbednijom zemljom, a Švedska će biti sigurnija kao rezultat ulaska svog suseda u NATO. Podići ćemo finsku zastavu prvi put u sedištu NATO. Utorak će biti dobar dan za bezbednost Finske i NATO”, naveo je Stoltenberg.

Turski parlament je u četvrtak ratifikovao ulazak Finske u Severnoatlansku alijansu, tako što je svih 276 prisutnih poslanika glasalo “za”.

Ta odluka turskog parlamenta stupila je na snagu u subotu, čime je otklonjena poslednja prepreka za ulazak nordijske zemlje u Alijansu, jer su svih 29 članica NATO ranije ratifikovale ulazak Finske.

Švedska još neće postati član Severnoatlanske alijanse, jer joj Ankara zasad nije dala zeleno svetlo. Turska je optužila Švedsku da krije članove Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Odnose dve zemlje dodatno su pogoršali protesti u januaru u blizini turske ambasade u Stokholmu, na kojima je ekstremno desničarski političar spalio primerak Kurana.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /