in

Столтенберг: Успоставити хуманитарне коридоре у Украјини

АНТАЛИЈА –

Успостављање хуманитарних коридора у Украјини за евакуацију и помоћ је барем минимум који треба сада да се постигне, изјавио је данас генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Он је на маргинама једног форума у Турској рекао за Ројтерс да је нуклеарна реторика руског председника Владимира Путина „опасна“ и „безобзирна“, и поновио да Алијанса неће слати трупе или авионе у Украјину.

„И даље верујем да је важно да напорно радимо ради постизања политичког и дипломатског решења. Барем минимум је да се успоставе хуманитарни коридори где људи могу да изађу и да уђе хуманитарна помоћ“, изјавио је Столтенберг.

Увођење зоне забране летова изнад Украјине би, према његовим речима, највероватније довело до даље ескалације рата и директног сукоба између НАТО-а и Русије.

На питање да ли је напад Москве на Украјину „бацио ново светло“ на турску куповину руских одбрамбених система С-400, што је раније довело до америчких санкција Анкари, Столтенберг је одговорио да је то показало колико је важно да савезници НАТО-а не зависе од руске војне опреме.