in

Super-izborna nedelja u Evropi: U Bugarskoj se još ne zna pobednik; Uspeh opozicionih desničara u Finskoj; Trijumf Demokrata u Andori

Super-izborna nedelja u Evropi: U Bugarskoj se još ne zna pobednik; Uspeh opozicionih desničara u Finskoj; Trijumf Demokrata u Andori

Lider finske opozicione desničarske Nacionalne koalicije (NCP) Peteri Orpo proglasio je pobedu na danas održanim parlamentarnim izborima. Premijerka Finske Sana Marin iz Socijaldemokratske partije priznala je večeras poraz.

Bugarska: Dva vodeća saveza bez komentara nakon današnjih izbora

Bugarski savez Nastavljamo promene i Demokratska Bugarska (Č-DB) nisu se oglašavali večeras povodom izlaznih anketa nakon današnjih parlamentarnih izbora, već su saopštili da će sačekati da se glasovi izbroje, pa će da komentarišu.

“Komentarisaćemo izbore kada budemo imali rezultate, što se neće desiti danas”, naveli su iz Č-DB, prenela je bugarska agencija BTA.

Č-DB su u početku glasanja vodili u izlaznim anketama, međutim, nakon što je prebrojano više glasova, pali su na drugo mesto iza koalicije GERB-UDF, koji predvodi bivši premijer Bojko Borisov.

Ni u GERB-u nisu dali zvanične komentare nakon tri od četiri izlazne ankete.

Jedini komentar dala je portparolka GERB-a Sevdalina Arnaudova koja je rekla da je najviše što je savez Č-DC postigao u pokušaju da pobedi je da budu rame uz rame sa GERB-om.

Izlazne ankete Galup grupe pokazale su da je koalicija Č-DC osvojila 25,6 odsto, dok je GERB-UDF osvojio 24,8.

Inicijalni rezultati petih prevremenih izbora u prethodne dve godine biće poznati sutra.

“Dobili smo najviše mandata”, rekao je Orpo, preneo je Rojters.

Na osnovu 93,4 odsto prebrojanih glasova, njegova partija će dobiti najviše mesta u parlamentu, 48 od 200, pošto je dobila 20,5 odsto glasova, pokazali su podaci izborne komisije Ministarstva pravde.

Prema nešto ranije objavljenim projekcijama finskog javnog servisa “Ile”, NPC-u bi pripalo 48 od 200 mesta u parlamentu, Partiji Finaca 46, dok socijaldemokratama premijerke Sane Marin 43.

Lider partije ili grupe koja dobije najviše glasova ima pravo da prvi okupi parlamentarnu većinu, što znači da bi lako moglo da se desi da je vreme premijerke Sane Marin zasad prošlo.

Orpo je rekao da će razgovarati sa svim grupama koje su ušle u parlament kako bi dobio većinu i formirao vladu, dok je Marin rekla da bi njene socijaldemokrate mogle da vladaju sa NCP-om, ali da neće sigurno ući u vladu sa Partijom Finaca.

Marin je nazvala Partiju Finaca “neskriveno rasističkom” tokom debate u januaru, što je ova nacionalistička stranka odbacila.

Glavni cilj Partije Finaca je da smanje, kako je liderka Rika Pura nazvala, “štetne imigracije” iz zemalja u razvoju koje ne pripadaju Evropskoj uniji.

Takođe, ona poziva na politiku štednje kako bi se obuzdao deficit, što je stav koji deli sa NCP.

Glasači u Crnoj Gori izlašli su na birališta u drugoj rundi predsedničkih izbora, posle koje je Jakov Milatović postao novi predsednik Crne Gore. 

Francuzi su izlašli na parcijalne parlamentarne izbore u četiri izborne jedinice i u dva kruga izabraće četiri poslanika u skupštini koja ima 577 mesta. U tim jedinicima poništeno je glasanje na izborima u junu prošle godine.

U jednoj izbornoj jedinici na jugu Francuske na vlasti su tradicionalno bile stranke levog centra, što se najverovatnije neće promeniti, budući da su u prvom krugu kandidati levog centra i liberali bili eliminisani.

U preostale tri jedinice, birači koji žive u Izraelu, Italiji, Grčkoj, Kipru, Turskoj, Magrebu, zapadnoj Africi, Karibima i Latinskoj Americi izlaze na birališta u prvom krugu dvokružnog izbora za ukupno tri poslanika. Jedno mesto drži centristička partija UDI, jedno partija levog centra, a jedno Renesansna stranka predsednika Makrona.

U Italiji  su se održali regionalni izbori u Friuli Veneciji-Đuliji, što je test za desničarski savez premijerke Đorđe Meloni, čija su “Braća Italije” ostvarila istorijski rezultat na prošlim lokalnim izborima.

Međutim, dobar deo podrške njenoj partiji došao je od Lige Matea Salvinija i Forca Italije Silvija Berluskonija.

U San Marinu se novi šef države bira na svakih šest meseci. Trenutni šef je Aleandro Skarano, član Hrišćansko – demokratske stranke Samarineze.

U Švajcarskoj, u Ženevi, Lucernu i Ticinu se biraju novi regionalni parlamenti, a izbori su važan test za stranke, uoči nacionalnih parlamentarnih izbora kasnije ove godine.

Većina švajcarskih regiona se razlikuje od drugih subnacionalnih entiteta po tome što se članovi regionalne vlade biraju direktno, a ne kroz parlament.

Andora: Demokrate ponovo odnele pobedu

U Andori su danas održani parlamentarni izbori na kojima su pobedile Demokrate Andore sa oko 32 odsto glasova, preneo je Radio Katalonija.

Na birališta je izašlo 67 odsto glasača, a biralo se 28 poslanika parlamenta.

Na osnovu 87 odsto prebrojanih glasova, Demokrate Andore čvrsto drže prvo mesto, pa je vršilac dužnosti predsednika vlade Ćavijer Espot potvrdio pobedu.

Na drugom mestu je stranka Konkordija, koja predstavlja iznenađenje jer je prvi put izašla na izbore i osvojila oko 21,6 odsto glasova.

Na trećem mestu su socijaldemokrate koje su dobile oko 21 odsto.

Andora Endavant, još jedna nova stranka, je četvrta, sa 16 odsto glasova.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /