in

Tokajev odbio sam ponudu Lukašenka o pridruženju Kazahstana uniji Rusije i Belorusije

Tokajev odbio sam ponudu Lukašenka o pridruženju Kazahstana uniji Rusije i Belorusije

“Predsednik Lukašenko ponudio je Kazahstanu da se pridruži zajednici država. Cenio sam njegovu šalu. Mislim da za to nema potrebe, jer postoje i druge integracijske asocijacije, pre svega Evroazijska ekonomska unija (EAEU)”, rekao je Tokajev na sastanku s poljoprivrednim proizvođačima na severu Kazahstana, prenela je Anadolija.

Tokajev je rekao i da je opovrgao potrebu Kazahstana za nuklearnim oružjem na temelju pristupanja te zemlje Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja, kao i Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih eksperimenata.

“Ostajemo verni našim obavezama prema ovim međunarodnim instrumentima. Mislim da se saradnja u ovom velikom evroazijskom regionu, ili kako se sada kaže ‘Velikoj Evroaziji’, treba razvijati u ekonomskom smeru, za što smo svi zainteresovani. Moramo stvoriti stvarno zajedničko tržište”, rekao je Tokajev.

Ističući kako region severnog Kazahstana zauzima strateški položaj na granici s Ruskom Federacijom, Tokajev je kazao da Astana stalno pregovara i unutar EAEU i na bilateralnom nivou, u smislu osiguravanja nesmetane trgovine i razmjene roba.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /