in

Три ваздушна удара на Дњепар; Руски војни конвој се приближава Кијеву

Како је наведено из службе за ванредне ситуације, удари у овом централном украјинском граду на реци Дњепар, били су у близини обданишта и стамбеног блока, преноси Ројтерс.

Украјински међи извештавају данас о експлозијама и у Луцку, на северозападу земље, у којима као и у Дњепру није раније било гранатирања.

Удар у Луцку је био усмерен на аеродром, према наводима локалног становништва преноси BBC Украјина.

Постоје и извештаји да је у руском гранатирању погођена фабрика, једино место где се могу поправити одређени мотори борбених авиона, а ово постројење је, како наводи BBC, на листи кључних стратешких објеката која су на мети Русије.

Руски војни конвој се приближава и распоређује око Кијева

Према сателитским снимцима чини се да се велики руски војни конвој дуг 64 километара, последњи пут виђен северозападно од Кијева близу аеродрома Антонов, у великој мери прегруписао на мање делове, саопштила је приватна америчка компанија Максар Технолоџис, преноси АП.

Како се наводи, снимци направљени у четвртак показују да су тенкови распоређени у градовима близу аеродрома Антонов, северно од Кијева, а нека возила су прешла у оближње шуме, са хаубицама спремним да отворе ватру.

Конвој је формиран почетком прошле недеље према Кијеву, али је његово напредовање по свему судећи успорено, према неким извештајима, због несташице горива и хране, наводи АП.

Амерички званичници кажу да су украјински војници гађали конвој антитенковским пројектилима.

Званичник америчког министарства одбране, који је желео да остане анониман, рекао је за АП да су руске снаге које су се кретале ка Кијеву напредовале око пет километара у последња 24 сата, и да су са неким елементима и на 15 километара од града.