in

У олуји Јунис на северу Европе погинуло најмање девет особа

Британска метеоролошка служба саопштила је да је на острву Вајт, када је олуја Јунис захватила југ земље, забележен налет ветра од 196 километара на сат, за који се сматра да је најјачи икада у Енглеској.

Олуја је изазвала саобраћајни колапс у Британији, затворена је лука Довер на Ламаншу, мостови који повезују Енглеску и Велс, а заустављена је већина возова ка Лондону и отказан велики број летова, преноси АП.

Више од 100.000 људи остало је без струје пошто је јак ветар рушио дрвеће које је прекинуло електричне водове.

Снажан ветар кидао је кровне панеле и плоче са лондонске арене О2, а надлежни су упозорили да делови који лете около представљају опасност по безбедност људи, пренео је Ројтерс.

Најмање три особе су погинуле у Британији – мушкарац у јужној Енглеској који је страдао када је аутомобилом ударио у дрво, други човек чије су ветробранско стакло на возилу погодили делови рушевина у северозападној Енглеској, и жена у 30-им годинама која је погинула у Лондону када је дрво пало на ауто, саопштила је полиција, наводи АП.

У Холандији ватрогасци су саопштили да су три особе погинуле у паду дрвећа у Амстердаму и околини, а четврта је умрла у северној провинцији Гронинген након што је аутомобилом ударила у оборено дрво.

У суседној Белгији један старији човек је погинуо када га је јак ветар гурнуо у канал у Ипру.

У округу Вексфорд у Ирској мушкарац је смртно страдао од задобијених повреда пошто је на њега пало дрво док је отклањао рушевине изазване олујом Јунис.

То је друга олуја која је погодила Европу ове недеље, при чему је у првој олуји Дадли страдало најмање пет особа у Немачкој и Пољској, преноси АП.