in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Finska postala članica NATO, Rusija dronovima napala Odesu

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Finska postala članica NATO, Rusija dronovima napala Odesu

Ruske bespilotne letelice napale su jutros ukrajinsku luku Odesa, saopštile su lokalne vlasti, uz napomenu da je u napadu pričinjena šteta, prenosi Rojters.

Ukrajinske odbrambene snage uništile su 14 od 17 iranskih dronova Šahid, koje je Rusija lansirala preko noći verovatno sa područja istočne obale Azovskog mora, saopštila je ukrajinska vojska, a 13 dronova je uništeno iznad Odeskog regiona na jugozapadu zemlje.

Visoki predstavnik Eu za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas u Briselu, posle sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, da Kina ima “moralnu obavezu” da doprinese miru u Ukrajini.
Kina “ne sme da bude na strani agresora”, kazao je Borelj, prenosi Rojters.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da pristupanje Finske vojnom savezu NATO-a uz jačanje antiruskog kursa alijanse i povećanu vojnu pomoć Kijevu uvećava rizik od sukoba.

Šojgu je takođe rekao da su neki beloruski vojni avioni sada sposobni da nose nuklearne bojeve glave i da su raketni sistemi Iskander prebačeni u Belorusiju, koji bi mogli da se koriste za nošenje konvencionalnih ili nuklearnih projektila, prenosi agencija RIA Novosti

Britanski obaveštajci veruju da Rusija verovatno želi da podrži alternative privatnoj paravojnoj kompaniji Vagner koja ratuje za Moskvu u Ukrajini. Ministarstvo odbrane Velike Britanije je u svom dnevnom izveštaju na Tviteru saopštilo da Rusija možda želi da podrži i razvija alternative Vagneru i da ga na kraju zameni drugom privatnom vojnom kompanijom.

Ovo se dešava u okolnostima velike svađe između ruskog Ministarstva odbrane i grupe Vagner. Rusko vojno rukovodstvo verovatno želi zamenu za plaćenike nad kojim bi imali veću kontrolu. Međutim, nijedna druga poznata ruska paravojna kompanija nije trenutno približna Vagnerovoj veličini ili moći”, navedeno je u izveštaju. Regionalni sud u Rostovu je danas proglasio ruskog državljanina Jevgenija Nikiforova krivim za veleizdaju i špijunažu i osudio ga na 6,5 godina strogog zatvora zbog pokušaja prelaska granice i učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga, prenosi agencija TAS S.

Sud je Nikiforova proglasio krivim za izvršenje krivičnog dela opisanog u delu 1 člana 30 i članu 275 Krivičnog zakonika i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 6 godina i 6 meseci sa izdržavanjem kazne zatvora maksimalnog obezbeđenja, saopšteno je iz ruskog suda.

Podrška SAD i Evrope kijevskom režimu dovela je do stvaranja terorističke države u Ukrajini, a pregovori sa teroristima su besmisleni, treba ih uništiti, izjavio je danas predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin. Kao rezultat terorističkog napada koji je izvršio zločinački režim u Kijevu, poginuo je ratni bloger Vladlen Tatarski, a mnogo ljudi je povređeno. Podrška Vašingtona i Brisela kijevskom režimu dovela je do stvaranja terorističke države u centru Evrope, napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

On je istakao “da nema pregovora sa teroristima i treba ih uništiti” i podsetio da se protiv terorizma žestoko bore u celom svetu, prenosi TAS S.

Parlament litvanije odlučio je danas da zabrani ruskim državljanima da kupuju nekretnine u ovoj baltičkoj zemlji, navodeći kao razlog rizik za nacionalnu bezbednost, preneo je Rojters.

Zabrana, koja će biti na snazi do 2024. godine, neće se odnositi na Ruse koji su dobili pravo boravka u toj zemlji.
Litvanski parlament je zaustavio i izdavanje novih viza državljanima Rusije i Belorusije. Ruska momesarka za dečija prava, protiv koje je Međunarodni krivični sud (MKS) podigao optužnicu za ratne zločine, rekla je danas da su optužbe MKS netačne i nejasne.

MKS je 17. marta izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, jer ih terete za nezakonito prebacivanje dece iz Ukrajine u Rusiju, preneo je Rojters. MKS je saopštio da ima informacije da je nekoliko stotina dece prebačeno iz Ukrajine u sirotišta i domove za nezbrinutu decu, iz oblasti koje ruske snage drže pod kontrolom.

16.05 – Moskva: Prinuđeni smo da preduzmemo uzvratne mere zbog ulaska Finske u NATO

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da će ulazak Finske u NATO negativno uticati na odnose Moskve i Helsinkija i da će Rusija biti prinuđena da preduzme uzvratne mere, uključujući one vojno-tehničkog karaktera, “da bi odagnala pretnje za sopstvenu nacionalnu bezbednost”.

15.44 – Finska postala članica NATO

Finska je danas postala 31. punopravna članica NATO pošto je šef finske diplomatije Peka Havisto predao u Briselu dokument o pristupanju te zemlje Severnoatlantskoj alijansi američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu.

15.20 – Rusija izdala nalog za hapšenje Darje Trepove zbog eksplozije u Sankt Peterburgu

Ruski Istražni komitet danas je izdao nalog za hapšenje Darje Trepove, koja je privedena u vezi sa, kako se navodi, terorističkim napadom u kafiću u Sankt Peterburgu u kojem je ubijen ratni izveštač Vladlen Tatarski. U saopštenju Istražnog komiteta se navodi da je ona optužena za “nezakonito sticanje, skladištenje, nošenje i transport eksplozivnih materija i eksplozivnih naprava”, prenosi TASS.

14.41 – Beloruske snage uhapsile preko 30 saradnika stranih obaveštajnih službi

Beloruske snage pritvorile su preko 30 saradnika stranih obaveštajnih službi, koje je predsednik te države Aleksandar Lukašenko nazvao “pravim gadovima”.

12.37 – Kremlj nije optimističan oko budućnosti Severnog toka, uprkos obnovi osiguranja

Kremlj je danas saopštio da ne gleda previše optimistično na budućnost gasovoda Severni tok, uprkos tome što su nemačke osiguravajuće kompanije obnovila osiguranje za oštećeni Severni tok 1.

12.13 – Belorusiji predat kompleks Iskander, odgovor na povećanje borbene gotovosti NATO

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je Oružanim snagama Belorusije predat operativno-taktički raketni sistem Iskander-M, koji može da koristi i konvencionalne i nuklearne rakete.

11.45 – Litvanija zabranila ruskim državljanima da kupuju nekretnine u toj zemlji

Parlament Litvanije odlučio je danas da zabrani ruskim državljanima da kupuju nekretnine u ovoj baltičkoj zemlji, navodeći kao razlog rizik za nacionalnu bezbednost, preneo je Rojters.

11.29 – Nariškin: Poljska čeka trenutak da preuzme kontrolu nad delom teritorije Ukrajine

Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin tvrdi da rukovodstvo Poljske čeka pravi trenutak da “preuzme kontrolu nad delom ukrajinskih teritorija”.

08.53 – Lavrov: Evropska unija je izgubila Rusiju, ali sama je kriva za to

Rusija gleda na Evropsku uniju kao na neprijateljsko udruženje, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

08. 28 – Rusija dronovima napala Odesu, pričinjena šteta

Ruske bespilotne letelice napale su jutros ukrajinsku luku Odesa, saopštile su lokalne vlasti, uz napomenu da je u napadu pričinjena šteta, prenosi Gardijan.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /