in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Makron: Znam da mogu da računam na to da će Kina urazumiti Rusijučki stp

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Makron: Znam da mogu da računam na to da će Kina urazumiti Rusijučki stp

Makron je ukazao da je ruski napad na Ukrajinu zadao udarac međunarodnoj stabilnosti. Znam da mogu da računam na Vas da vratite Rusiju razumu i sve nazad za pregovarački sto, rekao je Makron Siju, a preneo je Rojters.

Makron je ukazao da je ruski napad na Ukrajinu zadao udarac međunarodnoj stabilnosti. Znam da mogu da računam na Vas da vratite Rusiju razumu i sve nazad za pregovarački sto, rekao je Makron Siju, a preneo je Rojters.

Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen borave u poseti Pekingu. Najmanje dva civila su poginula, a dva su povređena u ruskom napadu u Bahmutu, saopštio je danas ukrajinski načelnik Donjecka Pavlo Kirilenko.

Kirilenko je napisao na Telegramu da je u napadu pričinjena šteta na obdaništu, dve privatne kuće i tri višespratnice.

Ruske snage izvršile su i masovno granatiranje Zvanovke u Donjecku u kojem su oštećeni škola, kulturni centar, prodavnica i više od 20 privatnih kuca, objavio je Gardijan. Britannsko ministarstvo odbrane u svom dnevnom obaveštajnom brifingu o situaciji u Ukrajini u centar pažnje stavilo je otpuštanje ruskog general-potpukovnika Rustama Muradova sa mesta komandanta Istočne grupe snaga u Ukrajini.

Kako se navodi na ruskim društvenim mrežama, rusko ministarstvo odbrane najverovatnije je otpustilo Muradova sa mesta komandanta Istočne grupe snaga u Ukrajini. Ta grupa je pod vođstvom Muradova pretrpela izuzetno velike žrtve poslednjih meseci pošto u loše osmišljenim napadima nije zauzet grad Vuledar u Donjeckoj oblasti, objavio je Gardijan.

Muradov je preuzeo komandovanje Istočnom grupom snaga nakon svog katastrofalnog pokušaja da napadne Kijev sa severozapada na početku invazije. Ruski sistem protivvazdušne odbrane oborio je šest raketa HIMARS tokom ukrajinskog noćnog granatiranja grada Melitopolja u Zaporoškoj oblasti, rekao je danas portparol lokalne službe za vanredne situacije.

Portparol je naveo da niko nije povređen, kao i da nije pričinjena materijalna šteta, preneo je TAS S. Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju grad Melitopolj u pokušaju da poremete snabdevanje ruskih trupa i civila pre nego što krenu u kontraofanzivu u Zaporožju, rekao je danas predsednik pokreta “Mi stojimo uz Rusiju” Vladimir Rogov.
Napadi granatiranja na infrastrukturne objekte, uključujući energetske, vodovodne i transportne objekte, deo su priprema za kontraofanzivu ukrajinskih oružanih snaga”, rekao je Rogov za TAS S

Ruska artiljerija uništila je ukrajinsku haubicu na desnoj obali reke Dnjepar u oblasti Hersona, rekao je danas portparol regionalnih službi za vanredne situacije. Ukrajinska vojska je izgubila pet vojnika, dok su još trojica povređena, rekao je portparol za TAS S.

Švedsko tužilastvo saopštilo je da ostaje nepoznato ko stoji iza eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 i da neće biti lako pronaći odgovorne za sabotažu. “Nadamo se da ćemo moći da identifikujemo ko je počinio ovaj zločin, ali treba napomenuti da će to verovatno biti teško s obzirom na okolnosti”, naveo je u saopštenju tužilac Mats Ljungkvist koji istražuje eksplozije, prenosi Rojters.

On je dodao da “spekulacije” o tome šta se dogodilo ne utiču na tok istrage “koja se zasniva na činjenicama i informacijama dobijenim kao rezultat analize, uviđaja na licu mesta i saradnje sa vlastima Švedske i drugih zemalja”.

U septembru prošle godine došlo je do eksplozija na dva gasovoda kojima Rusija izvozi gas za Evropu, Severni tok i Severni tok 2. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju da je reč o sabotaži, a istrage su još u toku.

8.14 – Blinken i Gutereš razgovarali o Ukrajini, crnomorskom žitu i Avganistanu

Američki državni sekretar Entoni Blinken i generalni sekretar UN Antonio Gutereš ponovili su danas važnost očuvanja principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u svetlu agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, saopštio je Stejt department. 

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /