in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nesmanjena žestina bitke za Bahmut; u eksploziji bombe poginuo uticajni ruski vojni bloger

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Nesmanjena žestina bitke za Bahmut; u eksploziji bombe poginuo uticajni ruski vojni bloger

Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske snage ne prestaju da jurišaju na Bahmut. Volodimir Zelenski ocenio je te borbe kao “posebno vruće”.

Volstrit džornal ponovo je zahtevao momentalno oslobađanje svog dopisnika u Moskvi Evana Gerškoviča.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je u telefonskom razgovoru američkom državnom sekretaru Entoniju Blinekenu da zvaničnici u Vašingtonu i zapadni mediji ne bi trebalo da “dižu pometnju kako bi ovaj slučaj dobio političku konotaciju.”

Blinken je, komentarišući razgovor, na Tviteru objavio da je pozvao na njegovo oslobađanje kao i na, kako je ocenio, “nezakonito pritvorenog američkog državljanina Pola Vilana.”

Vojni bloger Vladlen Tatarski poginuo je u eksploziji bombe u kafiću u Sankt Peterburgu.

Imao je više od 560.000 pratilaca na društvenoj mreži Telegram i bio je jedan od najuticajnijih vojnih blogera koji su davali često kritične komentare o ruskom rata u Ukrajini.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj rekao je da će se Brisel protiviti “bilo kakvoj zloupotrebi tokom ruskog predsedavanja Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom narednog meseca.”

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /