in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Pušilin: Ukrajinske trupe koriste hemijsko oružje kod Bahmuta i Ugledara

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Pušilin: Ukrajinske trupe koriste hemijsko oružje kod Bahmuta i Ugledara

“Prema navodima naših jedinica i komandantima koji su to izvestili, postoje dokazi da se hemikalije koje izazivaju bolest kod naših vojnika koriste ne samo u blizini Artjomovska, već i kod Ugledara”, rekao je Pušilin za televiziju Rosija 24, dodajući da je dobijao izveštaje o tome najmanje tri sedmice. Ukrajinske snage su upotrebile hemijsko oružje duž linija fronta u Soledaru i Artjomovskom (Bahmutu), izjavio je Jan Gagin, savetnik lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), preneo je TAS S.

“Pojedini borci imaju jaku vrtoglavicu, mučninu i povraćaju”, rekao je on, preneo je TAS S. Gagin je istakao da je Ukrajina i ranije koristila hemijsko oružje.

“To se desilo duž cele linije fronta jer su supstance koje izazivaju mučninu, gušenje i kašalj prskane iz specijalnih kontejnera postavljenih na dronove”, dodao je on.

Rusija i SAD trenutno ne održavaju posebne sastanke na temu specijalne vojne operacije ili Ukrajine, nema posebnog dijaloga o ovim temama, rekao je novinarima zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, preneo je TAS S.

“Sa Amerikancima trenutno nemamo nikakav dijalog na temu specijalne vojne operacije, Ukrajine, ni na koji način, osim u komunikaciji predstavnika Ministarstva spoljnih poslova i Stejt departmenta sa ambasadom SAD u Moskvi i ambasadom Rusije u Vašingtonu. Povremeni telefonski pozivi na drugim nivoima se dešavaju, ali se ne održavaju sastanci, specijalizovani formati za ovakvu vrstu konsultacija”, rekao je on.

Rjabkov je ocenio kao lažne izveštaje o navodnoj poseti šefa američke CIA Vilijema Bernsa Moskvi u januaru da bi razgovarao o situaciji oko Ukrajine.

Zamenik Ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je potvrdio da ce generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafael Grosi doputovati u Moskvu kasnije ove nedelje, da razgovara o bezbednosti nuklearne elektrane Zaporožje, preneo je TAS S.

“Poseta je u procesu konačne koordinacije. Mogu da potvrdim da ce se održati ove nedelje. Grosi će stici u Moskvu. Raspored još nije usaglašen, ali sve ukazuje da će se ova poseta održati. Radujemo se kao i uvek, dubokom i profesionalnom razgovoru. Bezbednosna zona oko ZNPP je ključno pitanje”, rekao je ruski diplomata odgovarajući na pitanje novinara.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand podelila je sliku prvog tenka Leopard 2, koji je Kanada donirala Ukrajini, a stigao je u Poljsku, preneo je “Gardijan”.”Prvi kanadski borbeni tenk Leopard 2 koji smo donirali Ukrajini sada je stigao u Poljsku”, navela je Anand.

Prema njenim rečima, zajedno sa saveznicima, Kanada će uskoro obučavati oružane snage Ukrajine kako da koriste ovu opremu.

Ruske snage su napredovale u Donbasu u blizini Severska u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je potpukovnik u penziji Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko, preneo je TAS S.

“Proteklog vikenda situacija u kojoj su ukrajinske trupe se znatno pogoršala u oblasti opštine Seversk. Naše snage su u aktivnim ofanzivnim dejstvima zauzele povoljnije granice i položaje, što im je pomoglo da kontrolišu nove delove terena i nanose efikasnije udare na neprijatelja”, rekao je on.

07.30Netanijahu: Izrael će da razmotri da li da Ukrajini pošalje “Gvozdenu kupolu”

Izrael istražuje mogućnost snabdevanja Ukrajine svojim najsavremenijim protivraketnim odbrambenim sistemom “Ajron dom” (Gvozdena kupola), rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

00.03Ukrajina uvela sankcije ruskoj nuklearnoj industriji za narednih 50 godina

Ukrajina je uvela sankcije ruskoj nuklearnoj industriji za narednih 50 godina, navodi se u ukazu koji je danas potpisao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /