in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Sukob na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru; Šojgu obećao povećano snabdevanje ruskih trupa oružjem

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Sukob na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru; Šojgu obećao povećano snabdevanje ruskih trupa oružjem

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da će mirovne snage, čije se raspoređivanje u Ukrajinu pod okriljem NATO-a trenutno razmatra u Evropi, “biti eliminisane ako se pojave na linijama fronta bez pristanka Rusije”.

“Očigledno je da su takvi mirovnjaci naši neprijatelji, vukovi u ovčijoj koži. Oni će biti legitimna meta za naše oružane snage ako budu raspoređeni na frontu bez saglasnosti Rusije, sa oružjem u ruci i predstavljajući direktnu pretnju za nas”, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, “ti mirovnjaci” moraju biti nemilosrdno uništeni jer su „neprijateljski vojnici“ i “poginuće u toku borbe”.

“Da li je Evropa spremna za dug niz kovčega koji drže njene mirovnjake“, upitao je on.

Medvedev je rekao da su istinske namere NATO-a da stacionira mirovne trupe u Ukrajini, koje bi bile naoružane jurišnim puškama i tenkovima, a nosile bi, kako je naveo “nekakve plave šlemove sa žutim zvezdama“.

Rusija od danas postaje predsedavajuća Savetom bezbednosti UN na mesec dana, a jedna od ključnih tema za razgovor u ovom trenutku biće “efikasni multilateralizam“, rizici u izvozu oružja i rešavanje problema na Bliskom istoku.

Kako se očekuje, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predsedavaće Savetom bezbednosti tokom nekoliko sastanaka.

Očekuje se da će Lavrov doputovati u Njujork krajem meseca, ali je u kontekstu aktuelne napete međunarodne situacije i krize u rusko-američkim odnosima i dalje nejasno kako će se razvijati situacija sa izdavanjem američkih viza ministru i njegovoj delegaciji, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Kako je ranije izjavio stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja, za april nema planiranih zvaničnih sastanaka Saveta bezbednosti o Ukrajini.

U Rusiji počinje regrutacija za služenje vojnog roka u Oružanim snagama RF, planirano je ukupno pozivanje 147.000 Rusa koji nisu u rezervnom sastavu.

Kampanja za prolećnu regrutaciju trajaće do 15. jula, a kako je ranije rekao predstavnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije kontraadmiral Vladimir Cimljanski, nijedan vojni vojnik neće biti upućen u zonu sukoba u Ukrajini.

On je objasnio da je broj vojnika po ugovoru i mobilisanih sasvim dovoljan za rešavanje postavljenih ratnih ciljeva.

Kremlj je saopštio da mu prekid vatre u Ukrajinineće omogućiti da postigne ciljeve svoje “specijalne vojne operacije” u ovom trenutku, nakon što je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pozvao na hitan prekid vatre.

Uredništvo “Vol strit dzornala” zatražilo je od administacije u Vašingtonu da na hapšenje izveštača tog lista Evana Gerškoviča u Rusiji odgovori proterivanjem ruskog ambasadora i svih ruskih novinara koji rade u SAD.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je danas četvorogodišnji finansijski paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 15,6 milijardi dolara, kao podršku u odbrani od ruske agresije, preneo je Rojters pozivajući se na svoje izvore.

Čelnici Vimbldona odlučili su da dozvole učešće na teniskom turniru u Londonu teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da Kina ne može biti posrednik u ratu u Ukrajini, ali da bi mogla da olakša put ka postizanju mirovnog sporazuma sa Rusijom. “Kina ne pravi razliku između agresora i žrtve”, dodao je Borelj na panelu održanom u španskoj prestonici Madridu.

15.34 – Sestra Kim Džong Una optužila Ukrajinu da traži nuklearno oružje

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong, optužila je Ukrajinu da traži nuklearno oružje, izvestio je danas državni medij KCNA.

14.22 – Jermak: Rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN udarac za međunarodne odnose

Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak saopštio je na Tviteru da rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN, koje počinje danas, ne predstavlja samo, po njegovim rečima, “sramotu”, već i simboličan udarac za sistem međunarodnih odnosa.

13.59 – Sukob na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru

Na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru, koja priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije, danas je došlo do sukoba kada je jedan pristalica nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) nasrnuo na jednog od monaha, prenela je ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinski portal Vesti.

11.11 – Šojgu: Rusija značajno povećala proizvodnju visokopreciznog naoružanja

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu održao je danas sastanak u štabu združenih snaga ruske vojske o snabdevanju trupa oružjem, saopšteno je danas iz ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /