in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Sukob na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru; Ukrajina traži nuklearno oružje?

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Sukob na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru; Ukrajina traži nuklearno oružje?

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da će mirovne snage, čije se raspoređivanje u Ukrajinu pod okriljem NATO-a trenutno razmatra u Evropi, “biti eliminisane ako se pojave na linijama fronta bez pristanka Rusije”.

“Očigledno je da su takvi mirovnjaci naši neprijatelji, vukovi u ovčijoj koži. Oni će biti legitimna meta za naše oružane snage ako budu raspoređeni na frontu bez saglasnosti Rusije, sa oružjem u ruci i predstavljajući direktnu pretnju za nas”, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, “ti mirovnjaci” moraju biti nemilosrdno uništeni jer su „neprijateljski vojnici“ i “poginuće u toku borbe”.

“Da li je Evropa spremna za dug niz kovčega koji drže njene mirovnjake“, upitao je on.

Medvedev je rekao da su istinske namere NATO-a da stacionira mirovne trupe u Ukrajini, koje bi bile naoružane jurišnim puškama i tenkovima, a nosile bi, kako je naveo “nekakve plave šlemove sa žutim zvezdama“.

Rusija od danas postaje predsedavajuća Savetom bezbednosti UN na mesec dana, a jedna od ključnih tema za razgovor u ovom trenutku biće “efikasni multilateralizam“, rizici u izvozu oružja i rešavanje problema na Bliskom istoku.

Kako se očekuje, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predsedavaće Savetom bezbednosti tokom nekoliko sastanaka.

18.44 – Rusija planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju

Posle Vagnera, Rusija planira da osnuje još jednu privatnu vojnu kompaniju (PMC), objavio je danas Jevgenij Primakov, zvaničnik agencije za razvoj veza s inostranstvom, Rosotrudničestvo, prenela je Anadolija.

18.35 – UPC: Mitropolita Pavela vode iz kijevske bolnice, ide večeras na saslušanje

Mitropolitu Pavelu, igumanu Kijevo-pečerske lavre, pozlilo je danas u sudnici u Kijevu, zbog čega je današnje saslušanje prvobitno odloženo za ponedeljak, međutim, TASS javlja, pozivajući se na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC), da je ukrajinski sud odlučio da saslušanje ipak bude večeras.

17.37 – Zelenski uveo sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija, navodi se u ukazu koji je danas objavljen na sajtu predsednika.

17.32 – Mitropolitu Pavelu pozlilo u sudnici u Kijevu, saslušanje odloženo

Mitropolitu Pavelu, igumanu Kijevo-pečerske lavre, pozlilo je danas u sudnici u Kijevu, javilo je ukrajinsko izdanje “strana.ua” na svom Telegram kanalu.

15.34 – Sestra Kim Džong Una optužila Ukrajinu da traži nuklearno oružje

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Jo Džong, optužila je Ukrajinu da traži nuklearno oružje, izvestio je danas državni medij KCNA.

14.22 – Jermak: Rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN udarac za međunarodne odnose

Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak saopštio je na Tviteru da rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN, koje počinje danas, ne predstavlja samo, po njegovim rečima, “sramotu”, već i simboličan udarac za sistem međunarodnih odnosa.

13.59 – Sukob na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru

Na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru, koja priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije, danas je došlo do sukoba kada je jedan pristalica nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) nasrnuo na jednog od monaha, prenela je ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinski portal Vesti.

11.11 – Šojgu: Rusija značajno povećala proizvodnju visokopreciznog naoružanja

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu održao je danas sastanak u štabu združenih snaga ruske vojske o snabdevanju trupa oružjem, saopšteno je danas iz ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /