in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene; Finska zvanično ulazi u NATO

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Ruske snage još mogu da odu, inače će biti uništene; Finska zvanično ulazi u NATO

Nastavljene su žestoke borbe na istoku zemlje. Portparol Bele kuće Džon Kirbi poručio je da bitka za Bahmut još uvek nije gotova, da su ukrajinske snage još uvek u gradu, kao i da Kijev naredne nedelje može da očekuje pomoć Vašingtona.

Sa druge strane, osnivač ruske privatne vojne kompanije “Vagner” Jevgenij Prigožin rekao je da je nad gradskom upravom Bahmuta podignuta ruska zastava, uz tvrdnju da su ruske snage i zvanično zauzele grad.

Sprema se i ukrajinska prolećna kontraofanziva. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji nije želeo da otkriva planove ukrajinskih snaga, poručio je da ruske snage još uvek imaju vremena da odu – inače će biti uništene.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), u međuvremenu, saopštila je da će njen šef Rafael Grosi 5. aprila otputovati u Kalinjingradi na razgovore sa ruskom delegacijom o uspostavljanju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Finska danas i zvanično pristupa NATO-u, najavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Reagujuću na prijem Finske u NATO, rusko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da će ojačati vojne kapacitete u svojim zapadnim i severozapadnim regionima.

Za to vreme, Kijev je od zapadnih saveznika dobio pomoć od 65 milijardi evra, a od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kredit od 2,7 milijardi dolara. U Ukrajinu je stigla prva serija poljskih “migovi 29”, ali se za sada ne zna tačan broj poslatih lovaca.

08.53 – Lavrov: Evropska unija je izgubila Rusiju, ali sama je kriva za to

Rusija gleda na Evropsku uniju kao na neprijateljsko udruženje, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

08. 28 – Rusija dronovima napala Odesu, pričinjena šteta

Ruske bespilotne letelice napale su jutros ukrajinsku luku Odesa, saopštile su lokalne vlasti, uz napomenu da je u napadu pričinjena šteta, prenosi Gardijan.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /