in

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Za kontraofanzivu potrebno više vremena, izgubili bismo mnogo ljudi

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Zelenski: Za kontraofanzivu potrebno više vremena, izgubili bismo mnogo ljudi

Zelenski je u intervjuu koji je danas emitovao Bi-Bi-Si istakao da bi bilo neprihvatljivo da se napad započne sada jer bi bilo izgubljeno previše života.

Sa (onim što imamo) možemo da uspešno napredujemo. Ali izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo. Dakle, treba da sačekamo. Treba nam još malo vremena, rekao je Zelenski.

Ukrajinska kontraofanziva se očekuje nedeljama, prenosi Asošiejted pres, napominjući da Ukrajina dobija napredno zapadno oružje, uključujući tenkove i druga oklopna vozila, kao i zapadnu obuku za svoje trupe dok se priprema za očekivani napad.

Snage Kremlja su duboko ukopane u istočnim oblastima Ukrajine sa slojevitim odbrambenim linijama do 20 kilometara dubine.

Protivofanziva Kijeva bi se verovatno suočila sa minskim poljima, protivtenkovskim rovovima i drugim preprekama.

11.08 – Kremlj: Odluka Poljske da promeni ime Kalinjingrada “graniči se sa ludilom”

Promena imena grada Kalinjingrad u Kroleviec, što je prvobitno ime grada iz srednjeg veka, je ludost, saopštio je Kremlj nakon što je objavljena odluka poljske Komisije za standardizaciju geografskih imena (KSNG), prenosi Euraktiv.

10.21 – Ruski Istražni komitet: Plaćenici iz preko 70 zemalja među ukrajinskim trupama

Ruski istražni komitet utvrdio je činjenice o regrutovanju i učešću u borbama na ukrajinskoj strani plaćenika iz više od 70 zemalja, izjavio je danas predsednik komiteta Aleksandar Bastrikin.

09.37 – Erdoganov portparol: Putin ne nameće turskom lideru stavove o Ukrajini

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin opisao je ruskog predsednika Vladimira Putina kao dalekovidog lidera koji ne želi da svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu nametne izbor u ukrajinskom pitanju.

07.58 – Kineski ministar: Odugovlačenje rata u Ukrajini može dovesti do negativnih posledica

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang istakao je da bi odugovlačenje rata u Ukrajini moglo da dovede do negativnih posledica.

07.53 – Tramp odbio da zauzme stranu u ukrajinsko-ruskom sukobu: Po povratku na vlast okončaću rat za 24 sata

Tokom razgovora sa biračima, u organizaciji televizije CNN u sredu uveče, bivši američki predsednik Donald Tramp ponovio je svoje tvrdnje o izborima 2020, okrivio druge za nasilje 6. januara na Kapitolu i odbio da odgovori da li želi da Ukrajina pobedi u ratu protiv Rusije.

07.54 – Štajnmajer: Događaji u Ukrajini uništili evropski bezbednosni poredak

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izjavio je za “Radio rbb” da su aktuelni događaji u Ukrajini doveli do dugoročnog uništenja evropskog bezbednosnog poretka.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /